Index Vakbarát Hírportál

Hőségben is bekapcsolatlan légkondicionálókra panaszkodnak a BKV utasai

2020. június 29., hétfő 17:11 | aznap frissítve

Az elmúlt napok kánikulai melege több olvasónkat is arra késztette, hogy jelezze lapunknak: hiába a hőség, a fővárosi buszokon nem akarják bekapcsolni a klímát.

Mint egyikük írta szombaton: 

Most épp 32 fok van Budapesten, 33 fokos hőérzettel, és a buszsofőr, akit kérdőre vontam, azt állítja, azért nem kapcsolja be a klímát, mert a fedélzeti számítógépén erről nem jelent meg utasítás az üzemeltetőtől. Mindez egy modern Merci buszon, a kamumetró vonalon. Korábbi években azért ilyenkor már rég ment az AC...

Kérésünkre pontosította is a járatot:

Az FLR-733 rendszámú buszon, 2020. június 27-én, 16:37-kor a buszvezető azt mondta, azért nem kapcsolja be a klímát, mert nem kap rá engedélyt az üzemeltetőtől, elvileg a kis fedélzeti számítógépén kéne egy ilyen utasításnak megjelennie

– írta, és hozzátette, hogy mindezt jelezte a BKK ügyfélszolgálatán is, ahol azt a választ kapta, hogy a légkondit 32 fokban bekapcsolják a buszokon, de valóban szükség van az utasításra, ami minden bizonnyal érvényben volt. Az övé mellett több hasonló panasz is érkezett.

Lapunk is rákérdezett a BKV-nál és a BKK-nál, hogy bekapcsolták-e a klímaberendezéseket a járműveken. A BKV válasza szerint a járművek klímaberendezésének működtetését utasítás szabályozza, központi elrendelés után kötelező bekapcsolni. A BKK fődiszpécsere 24 Celsius-fok léghőmérséklet felett rendelheti el a légkondicionálók használatát, az utasítás valóban megjelenik a buszok fedélzeti egységén. Ezt az eljárásrendet az elmúlt időszakban a járvány megfékezése érdekében tett intézkedések (klímahasználat mellőzése, átszellőztetés) befolyásolták. A klímaberendezések működését szúrópróbaszerűen ellenőrzi a BKK Zrt., indokolt esetben kötbért ró ki, ha a klíma nem működik.

Az általános jellegű tájékoztatás konkrétan nem tért ki arra, hogy az elmúlt napokban ténylegesen elrendelték-e a klímaberendezések bekapcsolását a buszokon, vagy sem.

A Közlekedő Tömeg Egyesület már két éve felvetette, hogy a megoldás a helyzet enyhítésére az lenne, ha a BKK már 21-22 foknál bekapcsoltatná a klímát. Ez egy egyszerű vezetői döntés, a BKK házon belül módosíthatja ezt a szabályozást, és akkor drámaian javulhat az utazási komfort.

Rovatok