Index Vakbarát Hírportál

Zivatar, felhőszakadás, széllökés és hőség miatt is figyelmeztetést adtak ki hétfőre

2020. június 29., hétfő 08:18

Ritkán ad ki négyféle figyelmeztetést egy napra az Országos Meteorológiai Szolgálat, de hétfőn ez is megtörtént:

Frissítés 14:30-kor: Az OMSZ frissítette figyelmeztetését, eszerint zivatar miatt már az egész országban másodfokú a figyelmeztetés. Felhőszakadás miatt az egész országban elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Széllökés miatt már csak négy északnyugati megyében van elsőfokú figyelmeztetés. A hőség miatt kiadott figyelmeztetés nem változott.

Mint napi előrejelzésükben írják, a késő délelőtti óráktól az Alföldön, északkeleten és Észak-Dunántúlon már kialakulhatnak zivatarok, néhol heves zivatar is. Délutántól északnyugat felől egy zivataros hidegfront érkezik, melynek közelében várhatóan több helyen is kialakul 70-100 km/órás széllökés, helyenként felhőszakadás, nagy méretű jég. Orkán erejű (~120 km/óra) szélrohamok esélyével kiemelten a Dunántúl középső tájain számolhatunk. A csapadékmennyiség helyenként (jobb eséllyel nyugaton, Észak-Magyarországon, Alföld északi részén) rövid idő alatt elérheti a 20-40 mm-t. A front késő délután, este eléri a Duna vonalát, majd továbbhaladva késő estétől hagyja el a keleti, délkeleti országrészt, miközben a front mögött csillapodik a szél, megszűnik a csapadék. Napközben 25–36 fok várható.

Kedden napközben nagyrészt napos időre számíthatunk a délnyugati megyékben több, másutt kevés gomolyfelhővel, már legfeljebb csak elvétve lehet csapadék. Az északnyugati szél az ország északkeleti felében gyakran lesz élénk, időnként erős, a nap második felében mérséklődik a légáramlás. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25–30 fok között várható.

Rovatok