Index Vakbarát Hírportál

50 millió forintra büntette meg Józsefvárost a közbeszerzési döntőbizottság

2020. június 30., kedd 17:31 | aznap frissítve

Összesen 50 millió forintra büntette meg a közbeszerzési döntőbíróság a józsefvárosi önkormányzatot azért a pályáztatás nélküli megbízásért, amely „közétkeztetési feladatok átmeneti időszakra történő ellátásáról” szólt. A Közbeszerzési döntőbizottság határozata alapján az önkormányzat 30 és 20 millió forintos büntetési tételei mellett ötmillió forintra megbüntette a felkérést elfogadó vállalkozást is.

Fellebbezni nem lehet a határozat ellen, polgári bíróságon lehet megtámadni, ám ettől függetlenül a büntetést 15 napon belül be kell fizetni.

A megbízás miatt a Fidesz–KDNP józsefvárosi frakciója fordult a Közbeszerzési Hatósághoz, amelynek nevében határozatot hozott a közbeszerzési döntőbizottság. A Fidesz szerint aggályos volt a polgármester döntése, amelyet a kormánypárti frakció szerint a veszélyhelyzet utolsó napján hozott meg. (Igaz, a veszélyhelyzet június 16-án szűnt meg, Pikó a megbízást május 26-án adta.)

Ez alapján az Eurest Kft. 266 millió forint értékig vállalta az óvodák, iskolák, az idősotthonok és a szociális intézmények közétkeztetésének biztosítását – ez nagyjából a közétkeztetés éves költségének negyede. 

Semmis szerződés miatt lépett az önkormányzat

Az átmeneti megbízás addig szól, amíg az önkormányzat nem zárja le a még kiírás előtt lévő új közbeszerzési pályázatát a közétkeztetésről.

Az önkormányzat szerint ugyanis a jelenlegi szerződés valójában semmis volt. Eredetileg 2015-ben – még fideszes vezetés alatt – az önkormányzat közétkeztetési pályázatán a Pensio Kft. nyert, amely 2019 augusztusában – két hónappal az önkormányzati választások előtt – üzletág átruházással a megbízást a Klassz Menza Kft.-nek adta át. A szerződés ekkor már határozatlan időre szólt.

A Klassz Menza Kft. a járványügyi helyzet kezdetén 8 százalékos díjemelési igényt jelzet az önkormányzat felé. Az ekkor már nem fideszes többségű önkormányzat elé valójában ennek apropóján került a szerződés, amelyet megvizsgálva a közbeszerzési iroda megállapította, hogy a cég áremelési igénye a szerződésben foglaltaknál magasabb, ráadásul jogszerűtlen, hogy az üzletág átruházási szerződés alapján határozatlan időre kapta meg a feladatot.

Az önkormányzatnak azonban folyamatos ellátási kötelezettsége van, az új közbeszerzés lezárásáig hónapok telhetnek el, így gondoskodni kellett átmeneti megoldásról – ekkor jött képbe az Eurest Kft.

„Ilyenkor egy polgármester mozgástere nem túl nagy, nem vihetett tovább egy olyan szerződést, amely az önkormányzat szerint jogtalan” – indokolta a polgármester döntését a kerület önkormányzatának szóvivője. Békési Zsuzsa szerint nem állja meg a helyét a Fidesz frakció azon állítása sem, hogy az Eurestnek ne lett volna közétkeztetési tapasztalata. Egyébként sem tolonganak az ágazatban azok a cégek, amelyek hirtelen beugorva képesek lettek volna ilyen tételben ellátni a közétkeztetési feladatot – érvelt Békési.

A büntetési tétel sem kevés, Békési szerint minden fillér számít, hiszen a veszélyhelyzet miatti pluszkiadások és elmaradt bevételek és a várt állami források híján 3,5 milliárddal szűkebb az önkormányzat költségvetési kerete.

Az önkormányzat a tervek szerint jogi úton jelzi a határozattal szembeni fenntartásait, és várhatóan bírósághoz fordul.

Rovatok