Index Vakbarát Hírportál

Népszava: Lassan pörög fel a betegellátás a járvány után

2020. július 1., szerda 10:08 | aznap frissítve

Népszava szerdai cikke a járóbeteg-ellátás járvány utáni visszatérésének állapotáról beszámolva azt írja, a szolgáltatók szakemberhiánnyal küszködnek, a páciensek pedig arra panaszkodnak, hogy a vizsgálati időpontot kérő telefonjaikat rendre nem fogadják az intézmények, így továbbra sem jutnak el a szükséges vizsgálatokra, kezelésekre.

A lap egy borsodi megyeszékhelytől 50 kilométerre élő olvasója például két hete hiába próbál időpontot szerezni krónikus vesebetegséggel küzdő feleségének. Azt állítja, naponta több tucatszor hívja a megyei kórház számát, egyszer ugyan beszélt a telefonközpontossal, de még ő sem tudott segíteni abban, hogy az időpontot adó urológián felvegyék a telefont.

A Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság hétfőn tartott konferenciát a járvány tapasztalatairól, az egyik előadó, Nagy András Csaba, a Zuglói Szakrendelő Intézetek igazgató főorvosa arról beszélt, hogy a 65 év felettieket óvó utasítások miatt már a járvány elején elvesztette orvosainak felét, a szakdolgozóinak pedig harmadát – számol be a Népszava. Nagy szerint az újraindítással sem lett jobb a helyzet, náluk az orvosok harmada nem jött vissza, és a járvány hetei alatt fölhalmozódott ellátási restancia ledolgozására is hosszú hónapokra van szükség. Nagy szerint a betegek fogadását nemcsak a szakemberhiány, hanem a finanszírozási szabályok is nehezítik, mert öt percnél kevesebb idő nem juthat egyetlen páciensre sem, különben nem fizeti ki a biztosító az ellátást.

Június már 80%

A Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) elemzése szerint június végére a havi ellátott esetszám már elérte a tavalyi 80 százalékát.

A rendezvényen Kiss Zsolt, a NEAK főigazgatója azt mondta, hogy adataik szerint a leállás két és fél hónapja alatt az akut ellátások túlnyomó részét megkapták az arra rászorulók, míg a tervezhetőekből 80 százalékkal kevesebbet végeztek az intézmények. A szabályok szerint ha egy betegnek 60 napnál hosszabb ideig kell várakoznia bármely ellátásra, akkor az intézménynek arra a beavatkozásra egy új várólistát kell nyitnia. Ezt addig kell vezetnie, míg a várakozási idő 60 nap alá esik.

A járványidőszak lefújásakor az intézmények 98 ilyen új várólistát nyitottak meg főként hasi sebészeti beavatkozásokra, pajzsmirigy-, urológiai és fül-orr-gégészeti operációkra váróknak. 

Rovatok