Index Vakbarát Hírportál

Az iskolaőrségről, a 2021-es költségvetésről, az SZFE-átalakításról döntenek ma a parlamentben

2020. július 3., péntek 06:32

Több fontos kérdésről is dönteni fog az Országgyűlés pénteken:

ami jókora növekedéssel és stabil adóbevételekkel számol, megsarcolja az önkormányzatokat, és hangzatos összegekkel dobálózik a gazdaság újraindítására. Erről bővebben itt olvashat.

Tállai András miniszterhelyettes erről azt mondta, az első évben egy-, a második évben kettő-, a harmadikban háromheti nyugdíj jár majd, míg végül 2024-ben egy teljes havi plusznyugdíjat kapnak a nyugdíjasok, és onnantól minden évben egy teljes 13. havi nyugdíj jár. 

Ahogy azzal az Index már részletesen foglalkozott,  nem a műanyaggal van baj általában , hanem az egyszer használatos, eldobható műanyag termékekkel. Ezek azok, amelyek a csatornákba és vizekbe kerülve előbb-utóbb a tengerekben, rosszabb esetben a tengeri élőlények gyomrában végzik. Becslések szerint az óceánokban 150 millió tonna műanyaghulladék úszik, és ez a mennyiség évente 8 millióval nő – ez percenként 15 tonna szemét. Egy sokat idézett előrejelzés szerint, ha így folytatjuk, harminc éven belül több műanyag lesz az óceánokban, mint amennyi hal.

Ha megszavazza a parlament, gumibottal, bilinccsel, gázspray-vel felszerelt iskolaőrök lesznek szeptembertől több száz iskolában, hogy megfékezzék az iskolai erőszakot. Az oktatási, gyerekjogi szakértők szerint viszont ez nem megoldás, mindössze az erőszak látványát tüntetik el az intézményekből. Korábban is próbálkozott már a Fidesz az iskolaőrség felállításával, de most minden bizonnyal sikerrel átviszi a tervet. Minderről itt olvashat bővebben.

A javaslat szerint 2020. szeptember 1-jétől az eddig a legtöbb egyetemhez hasonlóan állami fenntartású Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) alapítványi fenntartásúvá válna, azaz onnantól egy erre a célra létrehozott alapítvány kezébe kerül az egyetem egész vagyona, ingatlanai és főbb döntési körei. A javaslat ellen tüntetés is volt, a héten pedig hetven magyar művész írta alá a tiltakozó petíciót, kormánypárti színészek pedig mellette érveltek.

Eszerint már akkor is megkaphatják a járadékot az özvegyek, ha az érmessel annak házastársaként a halála időpontjában és legalább az azt megelőző öt évben megszakítás nélkül közös háztartásban éltek. A javaslat másik módosítása, hogy az özvegy az érmes járadékának teljes összegére jogosult legyen közös kiskorú gyerekük nagykorúvá válásáig.

(Borítókép:  Szigetváry Zsolt / MTI)

Rovatok