Index Vakbarát Hírportál

Hatalmasat bukott egy katamarán a Balatonon

2020. július 4., szombat 15:06

Szombaton kora délután csúnyán felbukott egy katamarán a Balatonon, Balatonfüred közelében, derült ki olvasónk fotóiból:

A képek láttán a balatoni vízirendészethez fordultunk, hogy megtudjuk, mi történt. A fényképeken szereplő hajó az MKB-PROSPEX-TEAM katamarán, és egy manőver teljesítése során „szúrt le” a hajó egyik orra, feltehetőleg kormányosi hiba vezetett a boruláshoz, tájékoztatta az Indexet Horváth László rendőrezredes. A kapitányságvezető kérdésünkre azt közölte, a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság mentést nem végzett a helyszínen, mert a hajónak saját kísérő és mentőmotorosa van, amely kísérte és beavatkozott

Az ezredes arról is tájékoztatott, hogy 6 fő tartózkodott a hajón, de nem történt személyi sérülés, a borulás és a műszaki mentés nem befolyásolta a víziközlekedést.

A hajó a csapat saját tulajdona (MKB-PROSPEX TEAM), ugyanakkor a felborult katamaránt a VMSZ (Vízimentők Magyarországi Szakszolgálata) Rupert mentőhajója – amely éppen egy egészségügyi mentési helyzetből érkezett a helyszínre – állította vissza az alaphelyzetbe, amely után a hajó folytatta útját.

Rendőri eljárás nem indult az ügyben, mert a fényképen szereplő helyzet a katamarán hajózásban, versenyen nem számít különlegesnek, hanem üzemszerűnek tekinthető. A katamarán versenysportban emiatt van a külön biztonsági személyzet, a külön kísérőhajó és a speciális biztonsági szabályok rendszere

– írta még lapunknak Horváth László kapitányságvezető.

Rovatok