Index Vakbarát Hírportál

Kutatás: még inkább a konyhába kényszerítette a dolgozó anyákat a koronavírus

2020. július 6., hétfő 10:48

Az iskola által hagyott űrt az anyák töltötték be azokban a legalább egy 14 év alatt gyermeket nevelő családokban, ahol mindkét szülő főállásban dolgozott a kijárási korlátozások alatt – derül ki Nagy Beáta (Corvinus), Geambașu Réka (Babeș-Bolyai), Gergely Orsolya (Sapientia EMTE) és Somogyi Nikolett (Antwerpeni Egyetem) kutatásából.

A szociológusok 2020. május 13. és június 3. között összesen 53 félig strukturált interjút készítettek telefonon és online magyarországi és erdélyi magyar nőkkel. Az interjúalanyok mind olyan anyák voltak, akik partnerükkel együtt teljes állásban otthonról dolgoztak a karantén idején és legalább egy, 2–14 év közötti gyermeket nevelnek. 

A kutatók arra voltak kíváncsiak, hogy: 

A kutatás az interjúk alapján többek között megállapította, hogy:

Ahogy arról korábban írtunk, egy másik kutatás is megállapította, hogy a koronavírus miatt bevezetett intézkedések megsokszorozták a családokban elvégzendő feladatokat. Bár ez a korábbi, CEU által támogatott kutatás is arra jutott, hogy ebből a teherből nagyobb részt vállalnak a nők, de azt is megállapította, hogy a többet dolgoztak otthon az apák, mint korábban. Gregor Anikó erről az Indexnek azt mondta: nem volt hova hátrálni a férfiaknak a házimunka elől.

Rovatok