Index Vakbarát Hírportál

Feloszlatta magát Mohács képviselő-testülete, előrehozott választás jön

2020. július 6., hétfő 15:41 | aznap frissítve

Feloszlatta magát a mohácsi képviselő-testület, ezért legkésőbb százhúsz napon belül helyhatósági választásokat tartanak a Duna-parti városban

– tájékoztatta a település jegyzője hétfőn az MTI-t.

Kovács Mirella közölte: a polgármesterrel együtt tizenkét tagú testület hétfői ülésen jelen lévő mind a tizenegy tagja megszavazta a feloszlásról szóló előterjesztést, amelyet Pávkovics Gábor alpolgármester (Fidesz–KDNP) nyújtott be. A jelenlegi képviselő-testület és a polgármester az új testület megalakulásáig és az új városvezető megválasztásáig ellátja feladatát, gyakorolja hatáskörét.

A jogszabályok értelmében a helyi választási bizottság dönt új választás kiírásáról, melyet a hétfői testületi üléshez képest százhúsz napon belül kell megtartani. A szavazás napjának a kitűzést követő hetvenedik és kilencvenedik nap közé kell esnie. A városban teljes tisztújításra kerül sor, azaz az új választásokon polgármester- és önkormányzati képviselőjelöltekre is szavaznak, utóbbiak közül nyolcat közvetlenül, egyéni választókerületben választanak meg, míg három képviselő a kompenzációs listáról juthat be a testületbe.

Mohácson a 2019-es őszi önkormányzati választásokon a szocialista Csorbai Ferenc azt követően válhatott a Duna-parti település polgármesterévé, hogy egyedüli ellenfele, a várost 1998 óta irányító, a posztért újrainduló fideszes Szekó József szeptember végén váratlanul meghalt; az őt indító szervezet mást nem jelölhetett az idő rövidsége miatt. Csorbait a Fideszen kívül a DK, a Jobbik, a Momentum, a Fidesz is visszalépésre szólította fel, de a szocialista jelölt mégis elindult egyedüli indulóként. Lépését a mohácsiak sem díjazták, ezt jelzi, hogy a 6000 választópolgárból 4000-en érvénytelenül szavaztak, és csak 1867-en adták le voksukat Csorbaira.

Mohácson kettészakadt a város, fél év múlva új választás jöhet

Közben a nyolc egyéni választókerület mindegyikében a Fidesz–KDNP jelöltje nyert, méghozzá nagy fölénnyel (a legrosszabbul szereplő jelölt is 62 százalékot kapott). A kompenzációs listán az MSZP-nek kettő, a DK–Jobbik–Momentum szövetségnek pedig egy hely jutott.

Pávkovics Gábor, a Fidesz–KDNP képviselője már az alakuló ülésen nyilvánvalóvá tette: amint a jogszabályok lehetővé teszik, szeretnék feloszlatni a testületet, és új választást kiírni:

Tartozunk a városnak azzal, hogy tisztességes, becsületes versenyben dőljön el az új polgármester személye.

Az önfeloszlatással a törvény értelmében a választást követő hat hónap elteltével kerülhetett sor, és a lehetőséggel a képviselők éltek is.

Borítókép: A busó szoborcsoport Trischler Ferenc szobrászmûvész alkotása Mohács határában az 57-es úton lévõ Pécsi úti körforgalomban 2020. február 13-án. MTI/Sóki Tamás

Rovatok