Index Vakbarát Hírportál

Minden megyében alacsony víruskoncentrációt mértek a szennyvízben

2020. július 15., szerda 11:36 | aznap frissítve

Elkészültek az újabb heti eredmények a szennyvízmintákból kimutatható SARS-CoV-2 vírussal kapcsolatban a Nemzeti Népegészségügyi Központban. Az elmúlt hetekben már nemcsak Budapesten, hanem valamennyi megyében vettek mintákat. Az eredmények alapján az NNK szerint a vizsgált településeken a szennyvizekben mért vírus koncentrációja mindenhol egyaránt alacsony.

Ennek alapján a megbetegedések számában a következő 1-2 hétben jelentős emelkedés nem várható. Hangsúlyozták, hogy a fertőzőképes vírusrészecskék nincsenek jelen a szennyvízben, a mintavételezés során a vírusörökítő anyagának jelenlétét vizsgálják, annak érdekében, hogy az eredmények ismeretében célzott, pontosabb hatósági intézkedések történhessenek. Ebben a májusi cikkben számoltunk be a szennyvízből való mintavételezésről. 

Az NNK a környezeti monitoringot alapfeladatai részeként végzi. Az országos szennyvízvizsgálatok célja nem pusztán kutatás, hanem az egyéb járványügyi vizsgálatok kiegészítése, az előrejelzés támogatására.

Az NNK szerint számos nemzetközi tanulmány igazolja, hogy egy adott közösségben a tünetekkel rendelkező esetek számának növekedése minimum 4-10 nappal követi a szennyvízben kimutatható örökítőanyag koncentráció emelkedést. Egyéb vírusok mellett már az új koronavírusra is rendelkezésre állnak az erre vonatkozó bizonyítékok.

A szennyvíz vizsgálata - amellett, hogy egyfajta összetett közösségi mintaként szolgál - azért is jó eszköz, mert a tünetmentes vagy gyenge tünetes fertőzöttek is üríthetik a vírus örökítőanyagot, akik a hagyományos szűrővizsgálatok során nem kerülnének a járványügy látókörébe.

Rovatok