Index Vakbarát Hírportál

Újra előveszik a hajógyári-szigeti gyilkosság ügyét

2020. július 17., péntek 16:36

Perújítást rendelt el a Fővárosi Ítélőtábla a hajógyári-szigeti emberölés ügyében a sértett édesanyjának indítványára – jelentették be.

A Hajógyári-szigeten 2011. december 3-án hajnalban öltek meg egy fiatalembert, a bűncselekmény az első fokon július 16-án hét év fegyházra ítélt Vizoviczki László nevével fémjelzett diszkóbirodalom történetének leghírhedtebb esete volt. 

Az ügyészség vádja szerint a Coronita DOKK nevű szórakozóhelyről a két biztonsági őrként dolgozó vádlott kivezetett egy 21 éves fiút, H. Gézát, akit szidalmaztak, erőszakkal lerángatták a nadrágját, majd a szórakozóhely előtti parkolóban megverték. A fiatalemberen mindössze egy rövid ujjú pólót hagytak, majd – a vádirat szerint – megragadták, és a 7 méter magas támfalról a Dunába dobták. Az akkor már eszméletlen áldozat a vízbe zuhant, elmerült és rövid időn belül meghalt. Szemtanúk később azt mondták, hogy H. Géza a tánctéren meglökte az egyik biztonsági őrt, ez okozta a konfliktust, az őr viszont ezt tagadta, szerinte a fiú túl sokat ivott, ezért békésen kivezették a szórakozóhelyről, és a bejáratnál elbúcsúztak tőle. 

A vádlottak tagadták bűnösségüket, az ügyészség végrehajtandó szabadságvesztést, a védők felmentést kértek. A Fővárosi Törvényszék a 2016. április 20-án kihirdetett elsőfokú ítéletével a két vádlottat az emberölés vádja alól bizonyítottság hiányában felmentette. A törvényszék annyit tudott megállapítani, hogy

H. Géza bűncselekmény áldozata lett,

de a rendelkezése álló bizonyítékok szerint a szórakozóhelyen kívüli eseményeknek egyetlen szemtanúja volt, aki ellentmondásos, más bizonyítékokkal ellentétes vallomást tett, amely a vádlottak tagadásával szemben nem volt elegendő a vádlottak bűnösségének kimondásához.

A Fővárosi Ítélőtábla 2017. április 20-án helybenhagyta és jogerőre emelte az elsőfokú, felmentő ítéletet. A tábla szerint is egyértelmű, hogy nem baleset vagy öngyilkosság történt, a sértett bűncselekmény áldozata lett, ám az nem bizonyított, hogy a vádlottak követték el az emberölést. Az áldozat öccse akkor azt mondta, nem erre az ítéletre számítottak, az édesanyjuk azóta is magában van roskadva. De nem adják fel a reményt, abban bíznak, hogy újabb bizonyítékok, tanúk kerülnek elő.

A jogerős döntés ellen most a sértett édesanyja terjesztett elő perújítási indítványt, melyben előadta, hogy a fia halálával kapcsolatos események ügyében jogi képviselőjén keresztül jelentkezett egy személy, akinek a nyilatkozatát csatolta beadványához. Az új tanú állítása szerint látta, hogy a megvádolt személyek vitték a sértettet a Duna-partra, majd onnan a sértett nélkül tértek vissza.

A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség a perújítás megengedhetőségének tisztázására perújítási nyomozást rendelt el, melyben tanúként hallgatták ki a sértetti hozzátartozónál jelentkező személyt is. Ezután a Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség indítványozta a perújítást.

A védők a perújítási indítvány elutasítását kérték, mert álláspontjuk szerint a jelenleg börtönben tartózkodó személy vallomástételét a korábbi szabadulás reménye motiválta, továbbá vallomása ellentétben áll az alapügyben beszerzett bizonyítékokkal.

A Fővárosi Ítélőtábla július 13-án elrendelte a perújítást. Az ítélőtábla szerint a sértetti hozzátartozónál jelentkező személy tanúvallomása új bizonyítéknak tekinthető, amely alapján a korábbi ítélet lényegesen megváltozhat. Az új bizonyíték részletes elemzése a megismételt eljárást lefolytató bíróság feladata lesz.

Rovatok