Index Vakbarát Hírportál

Az Illatos úti ebtelep támogatása miatt nyílt újabb front a fővárosban

2020. július 19., vasárnap 08:48

Május végén felbontotta a szerződést a Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) a DOKTA nevű állatvédő szervezettel, mert szerintük a korábbi vezetés több szempontból is aggályos és átláthatatlan megállapodást kötött.

A Doktorok az Állatokért Állategészségügyi Alapítványt (DOKTA) Pető György, a FÖRI akkori vezetője, és György István korábbi főpolgármester-helyettes hozta létre hét éve az Illatos úti telep támogatására. Az alapító okirat szerint céljuk az, hogy az Illatos úti telepre kerülő állatok "gondozása, gyógykezelése, táplálása a lehető legmagasabb színvonalon valósulhasson meg". 

Pénzt és tárgybeli adományokat gyűjtöttek a fővárosi ebtelep részére, az állatok gyógyítását segítették, és örökbefogadó napokat szerveztek. A szervezet kuratóriumi tagja Dódity Gabriella, a kispesti Fidesz vezetője, volt polgármester-jelöltje (korábban egy rövid ideig a Fidesz országos szóvivője is volt).

Felbontották a szerződést, kommunikációs háború kezdődött

A zavartalan együttműködésnek az őszi választás vetett véget. Az új közgyűlés novemberben Handl Tamást bízta meg az Illatos úti telepet is működtető FÖRI vezetésével. Ahogy átnézték az ebtelep szerződéseit, 

ÖSSZEFÉRHETETLENSÉGI, KIZÁRÓLAGOSSÁGI, ÁTLÁTHATÓSÁGI, ÉS ELSZÁMOLTATHATÓSÁGI PROBLÉMÁKAT TÁRTak FEL, 

emiatt pedig felmondták a szerződést a DOKTA-val.

Az állatvédő szervezet Facebook-oldalán ezt úgy kommentálta, hogy a FÖRI nem kér a támogatásukból. Dódityék azt nehezményezik, hogy az idei évre megpályázott 4 millió forintos támogatást se veszi át a FÖRI, mert Handl etikátlannak tartaná azt a szerződés felbontása után elfogadni, másnak pedig nem tudja a DOKTA átutalni, mert célnak megfelelően kell elkölteniük a pályázati elszámolás miatt.

"Véleményünk szerint épp ez az etikátlan magatartás, ráadásul a pályázatot jóval a szerződés felbontása előtt nyújtottuk be, így

a mostani döntés azt mutatja, a budapesti gyepmesteri telepen már nem az állatok az elsők

- fogalmazott a DOKTA az Indexnek küldött válaszában.

A szervezet vádjaira később a honlapján reagált a FÖRI. Mi megkerestük mindkét felet, hogy egy kicsit tisztábban lássunk.

Összeférhetetlenséget lát a FÖRI 

Handlék szerint összeférhetetlen volt, hogy a DOKTA kuratóriumi tagja volt éveken át az Illatos úti Állattelep szolgálatvezetője és vezető állatorvosa, mert ez azt eredményezte, hogy

az általuk adományozott adományokat saját maguknak kellett bevételezni.

Hunya Éva és Dr. Kozma Tamás a DOKTA állítása szerint 2016-ban lemondott a kuratóriumi tagságáról, de az alapító okiratba csak 2018-ban került be a változás. Előbbi egyébként március vége óta már nem dolgozik az ebtelepen, utóbbi a mai napig vezető állatorvos ott.

Dódityék szerint nincs ebben semmi összeférhetetlen. Kérdésünkre azt írták, 

amennyiben a kuratórium tagjaiként arról kellett volna dönteniük (Hunya Évának és Kozma Tamásnak - szerk.), az ország mely gyepmesteri telepe kapjon támogatást, aggályos lett volna a részvételük. Mivel azonban ezt az alapító okiratunk egyértelműsíti, és a döntések kizárólag arról szólnak, az Illatos úton mely célra fordítsuk a támogatást,összeférhetetlenségről nem beszélhetünk.

Nincsenek leltározva az adományozott eszközök

Miután a FÖRI új vezetése átnézte a könyvelést, kiderült, hogy a DOKTA elmúlt hét évben gyűjtött adományaiból mindössze négy darab eszközt leltároztak, a többiről hivatalos iratot nem találtak.

Magyarán szólva semmi nyoma annak, hogy az állatvédő szervezet valóban átadta az adományokat az ebtelepnek.

A DOKTA ugyanakkor azt állítja, az elmúlt években több mint 11 millió forintnyi eszközzel, gyógyszerrel, laborvizsgálattal és tesztekkel támogatták az Illatos úti telepet, és mindegyik átadásáról jegyzőkönyv készült. 

Az Illatos útra valamennyi eszköz megérkezett az évek során, a telep állatorvosai mind a mai napig használják azokat. Ezeket (az eszközöket) átadás-átvételi iratokon tartós, ingyenes használatba adtuk a FÖRI-nek, így azoknak nem is kellett bekerülniük a FÖRI leltárába, hiszen azok a DOKTA leltárában szerepeltek.

A szerződésbontás után a DOKTA készített egy adománylistát, amelyben felsorolták az FÖRI-nek adományozott eszközöket, és lemondtak a tulajdonjogukról az Illatos úti telep javára.  

A FÖRI azt írta, a listán szereplő eszközök nyilvántartásba vétele és leltározása jelenleg folyamatban van, egy eszköz kivételével ott vannak az Illatos úti telepen.  

Mi van a szerződésben?

A FÖRI szerint az is aggályos volt, hogy egy korábbi megállapodás kizárólagosságot biztosított a DOKTA-nak, azaz csak ez az egy szervezet gyűjthetett adományt az Illatos úti telep számára, más nem. 

A megállapodást állítólag még 2013-ban - az alapítvány létrehozása után - kötötték, de a szerződés a Handlék szerint nem fellelhető. A kizárólagosságot bizonyítja ugyanakkor, hogy a korábbi gyakorlat szerint más szervezettel csak úgy tudott együttműködni a FÖRI, ha háromoldalú megállapodást kötött a DOKTA-val és a másik szervezettel. Ez alól kivételt csak az ebbefogás elősegítésére létrejött szerződések képeztek. 

Ezzel szemben a DOKTA azt állítja, hogy a két szervezet között

soha semmilyen kizárólagosság nem volt, a DOKTA sosem volt a kizárólagos támogató szervezete az Illatos útnak, ezért ez sehol nem is szerepel.

Dódityék szerint két együttműködési szerződésük volt a FÖRI-vel, és egyik sem tartalmazta a kizárólagosságot.  

Handl május végén mindkét szerződés indoklás nélkül felmondta.

A FÖRI azt írja, ők továbbra is szívesen fogadnak civil szervezetektől és magánszemélyektől támogatást. Jelenleg is egyeztetnek más szervezetekkel, a kizárólagosság mellőzésével.

(Borítókép: Kutya az illatos úti telepen. Fotó: Huszti István / Index)

Rovatok