Index Vakbarát Hírportál

Vasárnap még esni fog, de kedden már 32 fok is lehet

2020. július 19., vasárnap 08:39 | aznap frissítve

Az Országos Meteorológiai Szolgálat elsőfokú figyelmeztetést adott ki vasárnapra szinte az egész országra zivatarok miatt, kivételt csak négy délnyugati megye jelent. De elsőfokú figyelmeztetés van érvényben felhőszakadás miatt is Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar, Csongrád-Csanád és Békés megyében.

Az előrejelzés szerint vasárnap keleten eleinte zártabb lehet a felhőtakaró, majd a felhőzet fokozatosan csökken, gomolyosodik, több-kevesebb napsütés mindenütt valószínű, ugyanakkor szórványosan alakulnak ki záporok, zivatarok – legkisebb eséllyel a Dél-Dunántúlon. Az északias szél napközben több helyen megélénkül, a Zemplén környezetében időnként meg is erősödik. A hőmérséklet kora délután 22-27, késő este 15 és 20 fok között valószínű.

Az Időkép szerint ugyanakkor van remény a nyár visszatérésére, hétfőn többfelé párásan indulhat a nap, sekély ködfoltok is kialakulhatnak, napközben viszont már a napsütés kerül túlsúlyba. Ugyan megjelennek majd gomolyfelhők az égen, ezekből viszont csak északon, északkeleten és az Alpokalján fordulhat elő elszórtan zápor, zivatar. Melegszik az idő, a csúcshőmérséklet már 25-30 fok között alakul.

A legmelegebb kedden lesz, ekkor 27-32 fokig emelkedhet a hőmérséklet. Ismét a napsütésé lesz a főszerep, egy-egy zápor, zivatar továbbra is északon, északkeleten és néhol a nyugati határ mentén alakulhat ki. A napos időszakokban 10 és 16 óra között újra többfelé erős, nagyon erős lesz az UV-sugárzás.

A melegedésnek szerdán egy hidegfront állhat útjába. Átvonulását megélénkülő északias szél és szórványos záporok, zivatarok kísérhetik. Pár fokkal ismét visszaesik a hőmérséklet.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok