Index Vakbarát Hírportál

A börtönből csalt ki 1,6 milliót, plusz három évet kapott

2020. július 20., hétfő 12:15

A vádirat szerint a többszörös visszaeső férfi 2018. március 1-je és október 10-e között javában a büntetését töltötte egy börtönben, de közben nem volt rest kifelé munkálkodni sem: telefonálgatni kezdett embereknek, akiknek azt állította, hogy egy távközlési cég munkatársa, és a hívottak pénzösszegeket nyertek. Igen ám, de ahhoz, hogy ezeket a nyereményeket megkapják, előbb pénzt kell utalniuk a vádlott által megadott bankszámlaszámra, a végén viszont természetesen a nyereménnyel együtt ezt a pénzt is visszakapják.

A vádlott ezzel tíz embert kurtított meg, összesen 1,66 millió forinttal. 

A legsúlyosabb esetben a vádlott 2018. október 5-én a Debrecenben tartózkodó sértettet hívta fel telefonon, akitől az említett módszerrel összesen 375 ezer forintot csalt ki.

A pénz a vádlott bankszámláján landolt, azt végül a férfi vette fel, majd saját megélhetésére fordította, írja közleményében a Komárom-Esztergom Megyei Főügyészség. 

Az ügyben július 20-án tartottak előkészítő ülést, a vádlott mindent beismert, és lemondott a tárgyaláshoz való jogáról. 

A bíróság a férfit három év fegyházbüntetésre ítélte, három évig eltiltotta a közügyektől, valamint 150 ezer forintnyi vagyont koboztak el tőle, és kötelezték őt arra, hogy kilenc sértettnek fizesse meg az okozott kárral megegyező kártérítést. Feltételesen sem bocsátható szabadlábra, az ítéletet pedig mindkét fél elfogadta, így az jogerős.

Ez a módszer egyébként felettébb népszerű az országban, az utóbbi időben például a Szegedi Fegyház és Börtön falai közül csaltak ki százezreket, de olyan is volt, aki 1,4 milliót szerzett meg telefonos csalásokkal, na meg olyan, aki adategyeztetésre hivatkozva bankkártyaadatokat csalt ki.

Rovatok