Index Vakbarát Hírportál

Hét év bujkálás után fogták el a csalót

2020. július 28., kedd 07:06

A gyanú szerint még 2012-ben egy – akkor – 27 éves román állampolgár és két ismeretlen társa egy internetes oldalon feltüntetett közbeszerzési eljárások, valamint a kiírt tenderek nyertesei közül választott ki cégeket, amelyek nevéhez megtévesztésig hasonló néven új cégeket alapított Angliában, olvasható a Police.hu-n. Ezután a csalók arról tájékoztatták a sértetteket, hogy a velük kapcsolatban álló különböző vállalkozások bankszámlaszámai megváltoztak – ezt e-mailben is elküldték –, ezért kérték, hogy a további pénzátutalásokat már a megváltozott bankszámlaszámra utalják.

A bűncselekményekkel okozott kár meghaladta a 147 millió forintot.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozói a román férfit elfogták, őrizetbe vették és hét rendbeli jelentős kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett, három rendbeli különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett kísérlet, valamint egy rendbeli különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen elkövetett csalás bűntett miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

A bíróság elrendelte a férfi előzetes letartóztatását, amelyet 2013. május 16-án megszüntetett, és az elkövető házi őrizetét rendelte el. A gyanúsított a házi őrizet szabályait nem tartotta be, a kijelölt tartózkodási helyéről ismeretlen helyre távozott, ezért 2013. május 31-én európai, majd nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene.

Hét év bujkálás után, 2020 júliusában – a körözés alapján – Romániában elfogták a csalót. A NEBEK munkatársai a mostanra 35 éves román férfit 2020. július 23-án délelőtt Magyarországra hozták, és átadták a Budapesti Rendőr-főkapitányság Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztály nyomozóinak. A rendőrök előterjesztést tettek a férfi letartóztatásának indítványozására, amelyet az illetékes bíróság 2020. július 25-én elrendelt. Két társát a rendőrök továbbra is keresik.

Rovatok