Index Vakbarát Hírportál

Villámokkal, heves esőzéssel vonul tovább a vihar Kelet-Magyarország felé

2020. augusztus 17., hétfő 16:50 | aznap frissítve

Frissítés: Országszerte érkeztek hírek intenzív villámlásról, az Időkép információi szerint Kispesten villámcsapás ért valamit. Az OMSZ jelentése szerint  a zivatarrendszer útja során egyre keletebbre vonul, a következő órákban a Dunántúl keleti és déli részein, valamint a középső országrészen halad tovább. A láncba szerveződő zivatarokat jellemzően 20-30 mm, több helyen 50 mm-t meghaladó csapadék, 60-70, néhol 80-90 km/h körüli szél és jégeső kísérheti. Az éjszakai órákban a zivatarok tovább haladnak az Alföld és az Északi-középhegység területe felé. Ekkor a zivatarokat felhőszakadás, 60-70 km/h-s széllökések és kisméretű jég kísérheti.

Kedden a reggeli, délelőtti órákban az Alföldön az éjszakai zivatarok lecsengése várható, majd napközben elsősorban a Dél-Dunántúlon illetve a Duna vonalától keletre, kisebb eséllyel a Dunántúl északi felén is lehet zivatarok kialakulására számítani, melyeket felhőszakadás, 60-70 km/h-s széllökések és kisméretű jég kísérhet.

Zúg immár Boreas

Felhőszakadás veszélye miatt másodfokú riasztásokat adott ki Nyugat-Magyarországra az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután. Az érintett területeken a következő órákban olyan intenzív záporok, zivatarok lehetnek, amelyek során jelentős mennyiségű csapadék hullhat.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Veszprém megye érintett a másodfokú riasztásokkal. Budapesten, Pest, Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, Somogy, Vas és Zala megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A Kemenes fölött

Zivatarveszély miatt Békés és Csongrád-Csanád megye kivételével az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Azt írták: délutántól intenzív záporokra kell készülni. Az Észak-Dunántúlon a láncba szerveződő zivatarokat jellemzően 20-30, több helyen 50 milliméternél is több csapadék, 60-70, néhol 80-90 kilométer/óra körüli szél és jégeső kísérheti. Az éjszaka folyamán a zivatarok továbbhaladnak az Alföld és az Északi-középhegység területe felé. Ekkor a zivatarokat felhőszakadás, 60-70 kilométer/órás széllökések és kis méretű jég kísérheti.

Zordon fergetegek 

Kedden elsősorban a Dél-Dunántúlon, illetve a Duna vonalától keletre, kisebb eséllyel a Dunántúl északi felén is lehet zivatarok kialakulására számítani, amelyeket felhőszakadás, 60-70 kilométer/órás széllökések és kis méretű jég kísérhet.

A hétfő délután érkezett vihar fákat döntött ki, vezetékeket szakított le és pincéket árasztott el. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom és Vas megye területén összesen százhatvan helyszínen dolgoznak a tűzoltók hétfő késő délután a viharkárok felszámolásán.

Rejtik el a Napot

A katasztrófavédelem hivatásos, önkormányzati és önkéntes egységeit kidőlt fák eltávolításához, leszakadt vezetékek helyreállításához és az elárasztott pincék kiszivattyúzásához riasztották.

Rovatok