Index Vakbarát Hírportál

Szerda estig marad az esős, felhős idő

2020. augusztus 18., kedd 17:53 | aznap frissítve

A gomoly- és fátyolfelhők mellett kedd estig többfelé alakulhat ki záporeső, zivatar, helyenként felhőszakadás. Éjszaka a Dunántúlon csökken a felhőzet, keleten, északkeleten azonban sok lesz a felhő, és a záporok, zivatarok mellett tartós eső is eshet.

Szerdán az ország nagyobb részén gomolyfelhős időre számíthatunk, többórás napsütéssel, helyenként záporral, zivatarral. Ugyanakkor északkeleten csak rövid időre szakadozhat fel a felhőzet, további eső, zápor várható. Az északnyugatira forduló szelet délután élénk, szerdán már néhol erős lökések kísérik. Zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán általában 23 és 28 fok között lesz, de a felhős északkeleti tájakon csupán 21, 22 fok várható.

Mindeközben Európában

Számottevő fronttevékenység nem zajlik kontinensünkön, de Közép- és Nyugat-Európa fölött ciklonális hullámok és magassági teknők egyaránt találhatók. A nagy nedvességtartalmú, gyakran labilis állapotú levegő miatt a nyugati és középső tájakon záporok, zivatarok alakultak ki, helyenként felhőszakadás is előfordult. A legtöbb csapadékot – 113 millimétert – Grazból jelentették.

A csúcshőmérséklet kontinensszerte zömében 20 és 30 fok között változik, 35 fok körüli értékek az Ibériai-félszigeten és a Balkán-félszigeten itt-ott fordulnak elő. A Kárpát-medence időjárását szerda estig egy fölénk helyeződő magassági teknő, illetve labilis állapotú levegő alakítja.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)

Rovatok