Index Vakbarát Hírportál

Áder: Nehéz hónapok előtt állunk

2020. augusztus 20., csütörtök 09:32

Nehéz hónapok előtt állunk, de bármilyen megpróbáltatások várnak is ránk, gyarapítanunk, építenünk, szolgálnunk kell az örök Magyarországot

- mondta Áder János csütörtökön az Országház előtt tartott augusztus 20-ai díszünnepségen és tisztavatáson az MTI beszámolója szerint. A köztársasági elnök szerint ez az ünnep más, mint a korábban megszokott augusztus 20-ák, mert "tele vagyunk aggodalommal, bizonytalansággal".

Csakúgy, mint az idei húsvétunk, a mai nap is mindannyiunktól önfegyelmet igénylő, korlátok közé szorított ünnep

- mondta. Az államfő szerint "egy ilyen, a megszokott ékességeitől megfosztott ünnep ébreszthet rá minket, hogy a Szent István alkotta örök Magyarország hogyan épült és - a nehézségek ellenére - miként épül ma is". 

Ilyenkor a korábbinál is láthatóbbá válik mindazok munkája, akik a közjót szolgálják: az orvosok, ápolók, gondozók kitartása; a tanárok, oktatók, nevelők türelme; a katonák, a rend és a határ őreinek fegyelme. 

"Mire mentünk volna nélkülük az elmúlt hónapokban?" - tette fel a kérdést Áder János, majd azzal folytatta, "csak az ő segítségükkel lehettünk úrrá félelmeinken, tanulhattunk türelmet és gyűjthettünk erőt a folytatáshoz". Kiemelte, "az elmúlt hónapokban az ő felelősségteljes szolgálatuk erősítette bennünk a hitet, növelte a reményt". 

A történelmet milliók csöndes szolgálata formálta

Áder János beszéde elején Antall Józsefre emlékezett, felidézve, hogy az egykori miniszterelnök az 1945 után felállványozott Mátyás-templomot szemlélve arra döbbent rá, legyen bármilyen tragikus helyzetben is az ország, az időtlen értékek nem vesznek el, mert - függetlenül békétől és háborútól, az ország közállapotától vagy a szabadság fokától - mindig vannak, akik a közjóért dolgoznak. "Az örök Magyarország igenis épül" - idézte a köztársasági elnök Antall Józsefet. 

Kiemelte, "államalapításunk ünnepén joggal érezzük, hogy a magyarok történelme, az elmúlt több mint ezer esztendő - mint egy égig érő katedrális - egyszerre lenyűgöző és nehezen feldolgozható". Törvényhozó uralkodók, sorsfordító csaták, önfeláldozó hősök, vitézlő győzelmek és tragikus veszteségek formálták ilyenné - tette hozzá. 

Áder szerint ugyanakkor, az "örök Magyarország nem csak kard és korona, jogar és palást, nem csak az, amit ilyenkor, ünnepnapokon hatalmasnak látunk", a történelmet ugyanis "millió és millió ember csöndes szolgálata formálta". Azok munkája, akik konok ragaszkodással mindig újjáépítették lerombolt, felégetett, kifosztott, elsodort falvaikat, kenyeret adtak az asztalra, gondolatokkal teli könyveket az emberek kezébe, megművelték az ősi földet, kiművelték az őket követő nemzedéket, óvták az életet, védték a szabadságot, gondoskodtak a rájuk bízottak biztonságáról.

Az államfő szerint akik nemcsak önmagukkal törődtek, hanem másokat is segítettek, mind az örök Magyarországot építették a szántóföldön, a műhelyekben, a tantermekben, a kórházakban, a templomokban, a községházán, a hadseregben. Mint mondta,

nekik köszönhető, hogy az idő malmai nem őrölték porrá ezt a népet.

Áder János kiemelte azok teljesítményét, akik eltemették két világháború halottait, és akik a megszűnő szabadság idején is alkottak, építettek, hittek és reméltek. "A nép örök, s öröknek kívánjuk e nép hazáját" - idézte a köztársasági elnök Kossuth Lajos 1848 márciusában mondott szavait. Megjegyezte, Kossuth jól tudta, hogy az ösztönös ragaszkodás mellé tudatos hazaszeretet, áldozatkészség és hűség is kell.

Tudta, hogy ami a századok során magyarnak épült, csak akkor marad a miénk, ha képesek vagyunk megvédeni.

Az államfő a tisztavatás résztvevőihez fordulva hangsúlyozta, a honvédeknek kivételes hivatásuk van. "Az elmúlt évszázadokban változhatott az egyenruha vagy a címer az egyenruhán, de az eskü az Önök nemes elődeit éppúgy kötötte, mint ahogy a mai naptól Önöket is" - mondta. Arra buzdította hallgatóságát, hogy védjék meg Magyarország értékeit, éltessék hagyományait, tartsák meg egészséges életerejét. "Munkánkhoz legyen iránytű ez a négy szócska: a haza minden előtt".

(Borítókép: Áder János köztársasági elnök beszédet mond az államalapító Szent István király ünnepe alkalmából tartott díszünnepségen és tisztavatáson az Országház előtt a Kossuth Lajos téren 2020. augusztus 20-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok