Index Vakbarát Hírportál

130-cal nőtt az aktív esetek száma itthon

2020. augusztus 28., péntek 09:09

132 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 5511 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Az elhunytak száma változatlanul 614 fő, 3759-en pedig már meggyógyultak – írja a koronavírusról tájékoztató kormányzati oldal.

Az aktív fertőzöttek száma 1138, ami egy nap alatt 130 fős növekedést jelent. Utoljára június elején volt 1100 felett az aktív esetek száma.

Az aktív fertőzöttek 39%-a, az elhunytak 60%-a, a gyógyultak 42%-a budapesti. 78 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 7-en vannak lélegeztetőgépen.

Csütörtökön derült ki, hogy Hollik István, a Fidesz kommunikációs igazgatója koronavírusos lett. Hollikon kívül több kormánytag és kormányközeli ember is karanténba vonult: Gulyás Gergely, Orbán Balázs, Varga Judit, Kovács Zoltán, Dömötör Csaba, valamint Farkas Örs. A Kormányzati Tájékoztatási Központ csütörtök délután azt közölte, hogy "egy hétvégi rendezvényen a Miniszterelnöki Kabinetiroda több vezetője és munkatársa is találkozott a Fidesz kommunikációs igazgatójával, akinél később koronavírus fertőzést mutattak ki". A Hvg.hu kérdésére Havasi Bertalan azt felelte, hogy "a miniszterelnök nem érintett az ügyben".

A 24.hu értesülése szerint a Veszprém megyei Úrkút melletti kúrián tartották a rendezvényt, amit Schaller-Baross Ernő miniszterelnökségi nemzetközi ügyekért felelős helyettes államtitkár rendezett a családi ingatlanon. Gulyás Gergely ez utóbbit a Blikknek is megerősítette.

Az Átlátszó információi szerint Solymár Károly Balázs, az Innovációs és Technológiai Minisztérium digitalizációért felelős helyettes államtitkára és szintén a minisztériumban dolgozó munkatársa a nyár eleji törökországi nyaralásuk során megfertőződtek az új típusú koronavírussal. Hazaérkezésük után az államigazgatásban is megjelenhetett a koronavírus, rengeteg minisztériumi dolgozót küldtek el tesztelni. Az Átlátszó szerint az incidenst eltitkolták a nyilvánosság elől, arról azóta sem adtak ki semmilyen hivatalos tájékoztatást.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának főorvosa szerdán az M1-en azt mondta, alacsonynak számít az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon, az esetszámok ugyanis tízes nagyságrendben mozognak, míg más országokban százával, ezrével betegednek meg. Szlávik szerint az esetszámok emelkedhetnek az iskolakezdés és a hideg időjárás miatt, akkor intézkedéseket kell majd hozni, de nem biztos, hogy ez bekövetkezik – utalt az angliai tapasztalatokra, miszerint az iskolákban nem magasabb a járványveszély, mint más helyeken.

A hazai adatok részletesebben az alábbi grafikonjainkon is követhetők:

Rovatok