Index Vakbarát Hírportál

Átadták a felújított Károlyi-Csekonics-palotát

2020. szeptember 1., kedd 20:23

A felújított épületet a Károli Gáspár Református Egyetem fogja használni.

Különleges történetű épületegyüttest újítottak fel, és adtak át szeptember 1-jén a Múzeum utca és a Recivzky utca között. A budapesti Károlyi-Csekonics-palota rekonstrukciója 2017 óta zajlott, az épület Múzeum utcai szárnyában teljes körű felújítást végeztek. A felújított épületet a Károli Gáspár Református Egyetem fogja használni.

A keddi ünnepélyes átadón beszédet mondott Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki az MTI beszámolója szerint hangsúlyozta: az egyetem feladata tartalommal megtölteni a tereket, a református egyház feladata pedig az, hogy megfelelő formában hasznosítsák az épületet. Mint mondta: 

az állam a rendszerváltoztatás egyik fontos örökségét megőrizve történelmi rekonstrukciót hajtott végre, hogy a Palotanegyedben álló épületegyüttest a régi fényébe állíthassa vissza.

Czine Ágnes, a Károli Gáspár Református Egyetem rektori feladatokkal megbízott rektorhelyettese ünnepi beszédében úgy fogalmazott: 

A felújított épületben az oktatást egyebek mellett digitális táblák, kivetítők, hatalmas előadóterem, szemináriumi termek és könyvtár is segíti. Az épület nemcsak az egyetemé és a református egyházé, hanem az egész nemzeté.

A gyönyörű palotát egyébként Csekonics Margit grófnő kapta nászajándékba szüleitől, sokáig az elit közösségi életének központja volt. A II. világháború után jelentősen megsérült és később sem kapott méltó felújítást. A háború után hosszú ideig az Országos Műszaki Könyvtárnak adott otthont az épület, 1965-1966-ban két szint ráépítésével bővítették az épület Reviczky utcai szárnyát, közben pedig 2004-ben műemléki védelem alá került. 

Borítókép: MTI Fotós: Kovács Tamás

Rovatok