Index Vakbarát Hírportál

Több mint ötezer önkormányzati dolgozó sztrájkol

2020. szeptember 2., szerda 13:19

Országszerte több mint ötezer önkormányzati dolgozó sztrájkol ma reggel 8 órától, egészen péntek délutánig.Van olyan település ahol mindhárom munkanapon szünetel az ügyintézés, a Fővárosi Önkormányzatnál 8 és 10 óra között tart zárva a hivatal.

5358 munkavállaló, az állomány 17 és fél százaléka csatlakozott a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete (MKKSZ) által meghirdetett munkabeszüntetéshez. Boros Péterné az MKKSZ elnöke a Belügyminisztérium előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján elmondta az önkormányzatokat költségvetését sújtó kormányzati elvonások miatt elbocsátásoktól tartanak. Az alacsony kerestek miatt,  pedig működési gondokkal küzdenek és egyre nehezebb az ügyfelek kiszolgálása. 

Az illetmény alap 2008 óta változatlanul 38 650 forint. Ennek emelésére nem hajlandó a kormány, ezért a szakszervezet az egyes kereseti sávok szorzószámainak emelését szeretné elérni a sztrájkkal. Továbbá, hogy a kormány térítse meg az önkormányzatoknak a járvány elleni védekezés költségét, a települések kapják vissza a gépjárműadót és csökkenjen a a szolidaritási adó mértéke. 

Boros Péterné a Népszava kérdésére elmondta, hogy országos szervezésű helyi sztrájkról van szó, az alapszervezeteikre van döntenek arról, hogy milyen megoldást választanak a munkabeszüntetésre. Van, ahol mind a három napon zárva tart a hivatal, míg például a Fővárosi Önkormányzatnál mindhárom napon csak 8 és 10 óra között sztrájkolnak a dolgozók.

Rovatok