Index Vakbarát Hírportál

SZFE oktatói: a vezetői pozícióról mondtunk le, nem a tanításról

2020. szeptember 2., szerda 17:11 | aznap frissítve

Szerdán délután először szólaltak meg a Színház- és Filmművészeti Egyetem lemondott oktatói az intézmény előtt tartott sajtótájékoztatón. Közben Vidnyánszky Attila, a kuratórium elnöke szerdán az M5 Híradónak azt mondta: egyetértés van a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) lemondott vezetése és az intézményt fenntartó Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma között abban, hogy az oktatásnak hétfőn el kell indulnia.

Az egyetem oktatói elmondták, hogy

felmondási idejük alatt, azaz szeptember végéig vállalják, hogy tovább tanítanak az intézményben, hogy az egyetem működését fenntarthassák, segítsenek a zavartalan átállásban, hiszen ezzel a hallgatók érdekeit szolgálják, amely számukra szent és sérthetetlen.

Mint mondták, 

nem a tanításról mondtak le, hanem a vezetői pozícióról.

Hangoztatták továbbá, hogy egészen idáig, sőt, az elmúlt 15 évben nem volt tartalmi egyeztetés, nem voltak tárgyalások. A leköszönő vezetőség szerint ez a legnagyobb szakadék a „két oldal között”. 

Mint megírtuk, a vezetőség, valamint a szenátor hétfőn jelentette be felmondását, miután kiderült, hogy az egyetem alapítványi fenntartásba került, és Vidnyánszky Attila kuratóriumi elnök már aláírta az új egyetemi alapdokumentumokat. 

A hallgatók elbarikádozták magukat az SZFE épületénél, a hét minden napján tartottak sajtótájékoztatót, amelyből kiderül: 

nem adják fel addig, amíg követeléseik nem teljesülnek. 

Este békés, élőláncos versfelolvasás is volt, amelyet fiatal költők, művészek szerveztek a Színház- és Filmművészeti Egyetem épülete elé szolidaritásból. Kollégáink helyszíni tudósítása szerint, körülbelül háromszázan gyűltek össze, majd kicsivel később már teljesen megtelt a Vas utca. 

Az egyetem épülete elé szervezett versfelolvasást Simon Márton költő kezdte

Az erő nem szül jogot

idézettel. Simon Mártont, Parti Nagy Lajos és Závada Péter költők követték, de a mikrofonhoz bárki odaállhatott saját, vagy más költő versét szavalni. 

ARRA KÜLÖN FELHÍVTÁK A FIGYELMET, HOGY FONTOS A JÁRVÁNYÜGYI INTÉZKEDÉSEK BETARTÁSA, SZINTE MINDEN TÜNTETŐ MASZKOT VISEL, és abban skandálta: Szabad ország, Szabad Egyetem!

SZFE: Közös énekkel ért véget a szerda esti tüntetés
A művészek, költők, hallgatók együtt énekeltek az egyetem szabadságáért /Videó: Index - Matsinhe Dénes

A demonstrációval egyidőben Vidnyánszky Attila az M5 Híradóban azt mondta: sok mindenben nem értenek egyet, sok dolgot másként látnak, de abban egyetértettek a felek, hogy a jövő héten el kell indulnia az oktatásnak és a helyzethez képest zökkenőmentesen meg kell tartani az órákat.

Az M5 Híradóban elhangzott, hogy Vidnyánszky Attila a diákokkal is szívesen találkozna, ajtaja nyitva áll előttük.

Szerda este a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben "örömmel nyugtázza, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) vezetői elfogadták a meghívást a mai egyeztetésre, és ezzel párbeszéd indult a fenntartó és az egyetem között".

Mint írják, a találkozón egyértelművé vált, hogy az egyetemi vezetők szeptemberben ellátják vezetői feladataikat, biztosítják az oktatás megkezdését, az épületek üzemeltetését és gondoskodnak az intézmény törvény szerinti működéséről.

A kuratórium megerősítette, hogy az egyetem valamennyi oktatója folytathatja munkáját, az osztályvezetők személyében sem lesz változás.

A közlemény arra is kitér, hogy szerdán aláírta új szerződését, így folytatja munkáját az SZFE eddigi kancellárja, Vonderviszt Lajos.

"A kuratórium arra kéri az egyetem hallgatóit, hogy a higiéniai előírásokat maradéktalanul tartsák be, vigyázzanak saját és társaik testi épségére, egészségére. A hallgatókkal való egyeztetésre a kuratórium továbbra is nyitott" - tartalmazza a közlemény.

(Borítókép: Trenka Attila / Index)

Rovatok