Index Vakbarát Hírportál

Orbán Viktor: Lengyelország lesz Európa új Németországa

2020. szeptember 4., péntek 07:57 | aznap frissítve

Állig felfegyverkezve várjuk a járvány második hullámát – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban, a Jó reggelt, Magyarország! pénteki adásában.

A miniszterelnök emlékeztetett, hogy Kásler Miklós és Pintér Sándor már jelezte, hogy lesz második hullám, ezért nyáron ezen dolgoztak, és nem oszlatták fel az operatív törzset. Szerinte a védekezés sikere azon múlik, hogy az emberek egyetértenek-e, elfogadják-e az intézkedéseket. Beszélt a járványügyi nemzeti konzultációról is, elmondása szerint 1,7–1,8 millió ember küldte vissza a kérdőíveket, a kormányának pedig egyszerre három dolga van:

Beszélt arról is, hogy a fiataloknak megnőtt a felelősségük, és arra kell kérnie őket, hogy alkalmazkodjanak a feltételekhez, az idősek élete az ő kezükben is van. Nagy kapacitásokat alakítottak ki a kórházakban, és

mindent tudnak gyártani, amire szükség van, leszámítva a vakcinát.

A nemzetközi szervezeteknek van egy nagyon jó gyakorlatuk, ezek szerint a protokollok szerint haladunk a tesztelésben is – fűzte hozzá. Szerinte bajban van az egész világ, minden változtatással óvatosan kell bánni, nehogy rosszabb helyzetbe kerüljünk. Svédországban tízszer annyian haltak meg, mint nálunk, külföldön jobban arat a betegség – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök.

A szeptember elején bevezetett beutazási korlátozásokkal kapcsolatban a kormányfő azt mondta, hogy nem lehet teljes lezárást elrendelni, mert nem állhat le a forgalom, a szállítás. Fontosnak tartja, hogy a kormány eltalálja a szükséges korlátozási mértékeket, ezért folyamatosan egyeztetnek és finomítanak a szabályokon.

Nem mindenhol egyformán jelenik meg a vírus az országban, ezért minden ügyet megvizsgál a kormány, és ott fognak áttérni a digitális oktatásra, ahol szükség van rá – tájékoztatott az iskolákkal kapcsolatban a miniszterelnök. Elmondta: tavasszal a biztonság volt a legfontosabb, és általános szabályt hozott a kormány, de a jövőben a helyzethez jobban alkalmazkodó védekezést fognak alkalmazni. A digitális oktatás nem olyan jó megoldás, mint amikor személyesen történik a tanítás, hiszen a tanároknak nem csak tudást kell átadniuk a gyerekeknek – fogalmazott Orbán Viktor, hozzátéve, az egész ország hálás a tanároknak, hogy alkalmazkodtak a nehéz helyzethez.

Az Európai Unióban zajló folyamatokkal kapcsolatban a miniszterelnök azt mondta: „kicsit idegenül beszél erről az ember” járvány idején, stratégiai ügyekben érdemes óvatosan fogalmazni, de úgy látja, hogy Európa jelenleg nem tudja megmondani, hol lesz a helye egy évtized múlva. Emlékeztetett egy 2012-es uniós gazdasági tanulmányra, amely hasznos tendenciaként írta le a migrációt, és az előrejelzésekhez képest azt látni, hogy a vártnál jobban felgyorsultak a folyamatok, és „Európa hátrálása sokkal gyorsabb, mint korábban volt”. A kormányfő szerint a nagy stratégiai kérdésekre a nagy tagországoknak kell megadniuk a választ, és Magyarország is el fogja végezni a maga feladatát.

Meg fogunk lepődni, tíz év múlva Lengyelország lesz Európa új Németországa

– zárta gondolatait Orbán Viktor.

Rovatok