Index Vakbarát Hírportál

Az Antenna Hungária lekapcsolta a digitális rádiózást Magyarországon

2020. szeptember 6., vasárnap 21:24 | három éve frissítve

Egyetlen pillanat alatt két és fél évtizedet léptünk vissza az időben, amikor a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) döntése nyomán az Antenna Hungária vasárnap 0 órakor lekapcsolta a DAB+ technológiával végzett digitális rádiós sugárzást Magyarországon – hívja fel a figyelmet a Media1. Ez azt jelenti, hogy marad az analóg sugárzás, digitális rádióval például sem az InfoRádiót, sem a Klubrádiót, sem a Katolikus Rádiót nem lehet hallgatni többé.

Az Antenna Hungária azért kapcsolta le a digitális sugárzást, mert az NMHH nem volt hajlandó meghosszabbítani az állami műsorszóróval kötött,  2020. szeptember 5-ig hatályban lévő szerződést.

Az elmúlt 12 év visszajelzései alapján sem a piaci sem a hallgatói oldalról nem mutatkozott igény a digitális rádiózásra, ezért a hatóság most nem írt ki új pályázatot a frekvenciára

– indokolta az NMHH a Digitrendi portál kérdésére, hogy miért állt el a szerződéshosszabbítástól. Ennek az érvnek a szépséghibája csak az – hívta fel a figyelmet az Index egy olvasója –, hogy 2010 óta a legtöbb gépkocsi már digitális rádióval van felszerelve. Nyilván akad, amelyik nem, és olyan is, amelyik analógot is tud venni a digitális mellett, de ma egy korszerű gépkocsiban digitális rádió biztosan van. 

A visszafejlődés mértékéről sokat elárul, hogy digitális rádiózással 1995 óta kísérleteztek Magyarországon. 2009-ig ennek a fő eszköze a Digital Audio Broadcasting  (DAB) technológia volt, aztán jött a továbbfejlesztett változat, a DAB+ szabvány szerinti sugárzás.

Rovatok