Index Vakbarát Hírportál

Csaknem kétezer új koronavírus-fertőzött van Ukrajnában

2020. szeptember 7., hétfő 16:13 | három éve frissítve

Európa-szerte talán Ukrajnában szedi a legtöbb áldozatot a koronavírus. Vasárnapról mára országosan 1764 fővel nőtt a fertőzöttek száma, az elhunytaké 31 újabb halálos áldozattal 2877-re emelkedett, miközben eddig 62 606-en gyógyultak meg. A fertőzési adatok jóval magasabbak is lehetnek, ugyanis Ukrajnában hétvégén kevesebb tesztet végeznek, mint hétköznap.

Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter hétfői sajtótájékoztatóján elmondta: előző nap 269 koronavírusos beteget kellett kórházba szállítani az országban. Az egészségügyi alkalmazottak közül újabb 77 kapta el a vírust, közülük már több mint 12 ezren fertőződtek meg a járvány kezdete óta.

A kijevi gócpont

Ha csak a területi adatokat vesszük figyelembe, Kijev és környéke a második legfertőzöttebb régió. Itt  244 új beteget regisztráltak, eddig összesen 15 276 beteget azonosítottak. Ketten hunytak el előző nap, ezzel a halálos áldozatok száma a fővárosban elérte a 242 főt.

Mindeközben az ország legsúlyosabb helyzetű, vörös zónába sorolt nyugat-ukrajnai Ivano-Frankivszk megyeszékhelyű város vezetője a központi (kijevi) javaslattal sze kijelentette, hogy szeptember 14-től „újraindítják az életet”. Bármilyen besorolást kapjon is a város, az óvodák, iskolák nyitni fognak. Gyermekeinknek is éppúgy joguk van a teljes értékű oktatáshoz, mint másoknak az országban – mondta a polgármester.

Kárpátalján újabb halálos áldozatot nem regisztráltak, a jelenlegi első hullám óta vezetett adatok alapján az igazolt fertőzöttek száma 8091.

Ukrajnában egy úgynevezett adaptív (alkalmazkodó) rendszer van érvényben, a tesztek és a kórházak leterheltsége alapján szinte egyik percről a másikra sorolja a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács a régiókat négy színes (vörös, narancs, sárga és zöld) zónába. A tartományi vezetés ezt csak elfogadni tudja, nincs ellene fellebbezési joga, csak szigoríthat a központi direktíván.

A beregszászi Kárpátinfo értesülései szerint az ukránok még csak fele sem követi a járványügyi jelentéseket. A lap egy ukrán szociológiai csoport kutatásaira alapozva írja: "Az ukránok 43 százaléka folyamatosan figyeli, 21 százalékuk csak ritkán, 18 százalékuk pedig nagyon ritkán olvasnak járvánnyal kapcsolatos híreket, 17 százalékuk egyáltalán nem követi az eseményeket – foglalja össze a Rating szociológiai felmérése.

Rovatok