Index Vakbarát Hírportál

Hatszor annyi vérhígítót adtak egy férfinak egy hevesi idősotthonban, mint kellett volna, egy hónapig bírta

2020. szeptember 9., szerda 11:58

Egy férfi halála miatt indult eljárás egy idősek otthonában Heves megyében egy részlegvezető ápoló és egy körzeti orvos ellen.

A történet még 2017-ben kezdődött, amikor szívműtéten esett át az akkor 77 éves férfi. Az operáció után az orvosok előbb napi 10 milligramm véralvadásgátló szedését írták elő, majd ezt 1,5 milligrammra csökkentették.

A beteg áprilisban idősotthonba került, ahova a kórház megküldte a zárójelentését is. A férfi nem tudta ellátni saját magát, és a gyógyszereit sem tudta kiadagolni magának. Amikor befogadták az idősek otthonába, a részlegvezető ápolónő készítette el az ellátásához szükséges dokumentációt, amelyben figyelmetlenségből a kezdeti magasabb dózist rögzítette beállított napi véralvadásgátló-adagként.

A hibát a háziorvos sem vette észre, mivel elsősorban a sértett mentális problémáira, a nővérekkel szembeni agresszív fellépésére, szuicid megnyilvánulásaira koncentrált. Emiatt a férfi csaknem egy hónapon át több mint hatszoros adag vérhígítót kapott, ennek következményeként pedig kórházba került, ahol elhunyt. Halálában a vizsgálatok szerint a gondatlanságon kívül a betegségei is szerepet játszottak.

A Hatvani Járási Ügyészség indítványozta, hogy a bíróság tárgyalás nélkül mondja ki a két vádlott bűnösségét, az ápolónőre pénzbüntetést, a doktornőre felfüggesztett szabadságvesztést szabjon ki, és mindkettejüket határozott időre tiltsa el foglalkozása gyakorlásától, valamint kötelezze őket a több mint félmillió forint bűnügyi költség megfizetésére.

Rovatok