Index Vakbarát Hírportál

Fizetni kell a sürgősségi ellátásért a TB tartozóknak

2020. szeptember 10., csütörtök 09:12

A sürgősségi ellátásért is fizetniük kell azoknak, akik július után hathavi tébétartozást halmoznak fel – olvasható a nepszava.hu cikkében. Erről  Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) főigazgatója szerdai konferenciáján beszélt az IME szaklap konferenciáján.

Az írásban emlékeztetnek arra, hogy már korábban kiderült: a tartozás miatt TAJ-számukat elvesztők csak a számla előzetes kifizetése után kaphatnak halasztható egészségügyi ellátást, azonban a sürgősségi ellátás eddig kivétel volt, vélhetően a jellegéből adódóan, mert általában emberélet múlik rajta.

Ezt módosította az Emberi Erőforrások Minisztériumának nyár végi rendelete, amely szerint

a sürgősségi ellátásért is fizetnie kell annak, akinek nincs érvényes taj-száma.

Azt ugyanakkor megengedi a minisztérium, hogy egy  életmentő beavatkozás után fizessen a tartozó, akit vagy annak hozzátartozóját már a beavatkozás előtt tájékoztatni kell a várható költségekről. A kórházak a kezelés végeztével annyi pénzt kérhetnek, amennyit a NEAK-tól kapnának, de maximum 750 ezer forintot

„Na, de mik is tartoznak a fizetős körbe? Például a baleseti sérülések, a mérgezések, a szív- és érrendszeri, valamint agyi keringési zavarok, hőártalmak, áramütések, vízi balesetek, akut hasi katasztrófák” – emlékeztet a Népszava cikke. Nem nagyon kell magyarázni, hogy a felsorolt eseteknél minden perc, sőt másodperc is számít. Gondoljuk csak vissza a fentebb említett példára, ki mondana nemet a családtagja életét illetően, így lényegében egy újabb adóscsapda keletkezik a rendelettel. 

Kiss Zsolt NEAK-főigazgató hangsúlyozta: az új társadalombiztosítási törvény júliustól hatályos, az ezt követő hat hónapot már figyeli az adóhivatal. Aki félévnyi adósságot összehoz, annak  a TAJ-számát a NEAK kötelezően érvényteleníti, a jogosultság ellenőrzésekor az ő „lámpája” barna színű lesz. Ezt a kezelőorvos látni fogja a számítógépén, és ekkortól nem kezelheti közfinanszírozásban. 

Rovatok