Index Vakbarát Hírportál

Ha én vécé volnék, rendelkezésre állnék

2020. szeptember 10., csütörtök 13:55

A koronavírus-járvány egyik látványos tapasztalata, hogy a megfelelő tisztálkodási feltételek biztosítása közérdek – erre hívja fel a figyelmet A Város Mindenkié csoport (AVM) közvécéket követelő kampányában.

A civil szervezet információi szerint jelenleg Budapesten kevesebb, mint 80 közvécé üzemel, azaz minden huszonötezredik budapestire egy darab közvécé jut. Ezek nagy része nem akadálymentesített és nem ingyenes, jelentős részük pedig elrettentően rossz állapotú és jellemzően csak a nappali órákban van nyitva.

Azt is sérelmezik, hogy Magyarországon semmilyen törvény nem kötelezi sem az önkormányzatokat, sem az államot, hogy nyilvános illemhelyeket tartson fenn. 

Karácsony Gergely főpolgármester viszont beemelte programjába a nyilvános mosdók ügyét. Az AVM petíciós felhívásával arra kéri az illetékes minisztériumot, hogy foglaltassa törvénybe a nyilvános vécék fenntartásának kötelezettségét, Budapest Főváros Önkormányzatát pedig arra, hogy míg a problémát jogszabály nem kezeli, az idősekre, a kisgyermekes családokra, a mozgáskorlátozott emberekre, és a közterületen dolgozó, illetve ott élni kényszerülő emberekre tekintettel 150 akadálymentesített, ingyenesen használható nyilvános vécét létesítsen.

Rovatok