Index Vakbarát Hírportál

Csányi az SZFE-ről: Ha őszinte akarok lenni, én azt sem tudtam, ki van kormányon

2020. szeptember 10., csütörtök 11:19

Gyakorlatilag az egész világot bejárta a Színház- és Filmművészeti Egyetem körül kialakult kultúrpolitikai helyzet, még a legnagyobb hollywoodi sztárok is szolidaritásukról biztosították a jövő magyar csepűrágóit. Az elmúlt évtized egyik legsikeresebb és legkeresettebb magyar színésze, Csányi Sándor saját, hivatalos Facebook-oldalán beszélt egykori alma materéről.

Csodálatos látni, hogy a gyűlölködésre tudnak értelmesen, intelligensen és szellemesen válaszolni

– mondta az SZFE-s hallgatókról Csányi Sándor színész a Facebookon megosztott üzenetében. 

A Kontroll című film főszereplője kifejti, hogy a neves intézmény átalakítása mellett pártolók legtöbbször azt emlegetik, hogy az iskolában ideológiai nevelés folyik. Csányi ezt olyannyira elutasítja, hogy állítása szerint ott semmiféle ideológiai képzés nem folyt, amikor odajárt, soha nem is beszéltek politikáról. 

„Ha őszinte akarok lenni, én azt sem tudtam, ki van kormányon”

– mondja videoüzenetében a népszerű művész.

Azt az SZFE korábbi hallgatója is megerősíti, hogy a kérdéses intézményt egy zárt, védett baráti kör vezeti évek óta. Meg is nevez négy embert: Zsámbéki Gábort, Ascher Tamást, Székely Gábort és Máté Gábort. Majd elmagyarázza, hogy ennek a legfőbb oka, hogy ezek az emberek az egész életüket színművészet, a színészi pálya átadására, fejlesztésére, a szórakoztatás és a kultúra közvetítésére tették fel. Csányi szerint egész egyszerűen azért ők irányítják a felsőoktatási intézményt, mert értenek hozzá. 

A jelenlegi hallgatókat is említi a színész, akik viselkedését példa értékűnek tartja, lenyűgözőnek, intelligensnek és visszafogottnak nevezi.

Nem esnek bele ebbe a szabadságharcos közhelybe, hogy üvöltök, és ha velem üvöltenek, akkor visszaüvöltök. Csodálatos látni, hogy a gyűlölködésre tudnak értelmesen, intelligensen és szellemesen válaszolni 

– fogalmaz az ismert színész.

Rovatok