Index Vakbarát Hírportál

Menesztették a főrabbit

2020. szeptember 10., csütörtök 18:28 | aznap frissítve

Láthatóan megelégelték a belső kritikákat a Mazsihisznél.

Az index is beszámolt róla, hogy az elmúlt hetekben szokatlanul személyeskedő vádakkal illette Róna Tamás rabbitestületi elnök a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének világi vezetését. „Autokrata” vezetési stílusról szóltak a nyilvános – hol anonim, hol névvel vállalt – kritikák. Heisler András Mazsihisz-elnök pár napja kizárólag az Indexnek nyilatkozott arról, hogy válaszlépésekre készül az ügyben, mert – mint mondta –

nincs a világon még egy szervezet, amely megtűri, hogy valamely tagja ilyen módon kritizálja a teljes szervezetet, illetve annak vezetését.

Az első lépés most megtörtént: felmondtak Róna Tamásnak, a Rabbitestület elnökének. Az Index úgy tudja, ezzel még nem zárult le a történet, további döntések várhatók az ügyben. Erre utal a Mazsihisz állásfoglalása is, amelyet honlapjukon tettek közzé. Idevonatkozó passzusa szerint:

A MAZSIHISZ vezetése megteszi a szükséges jogi lépéseket, megvizsgálja továbbá, van-e érintett munkavállaló a lejárató kampányok mögött. A Vezetőség ezzel kapcsolatban utasította a munkáltatói jogokat gyakorló ügyvezetőt belső vizsgálat lefolytatására.

A belső feszültségek legfőbb forrása a Mazsihisz szerepfelfogásával kapcsolatos; a vallási szárny, tehát a Rabbitestület az egyházias működést hiányolja (erről Róna explicite is beszélt lapunknak a már idézett cikkben), a világi vezetés viszont friss állásfoglalásában is nyomatékosan rögzíti:

A magyarországi neológ mozgalom több mint 150 éves tradíciója szerint a szervezetet a mindenkori választott világi vezetők képviselik. A MAZSIHISZ Vezetősége megerősíti ezt a hagyományt, és kinyilvánítja, hogy ezen a jövőben sem kíván változtatni.

Rovatok