Index Vakbarát Hírportál

Tudom, mit ettél a nyáron

2020. szeptember 10., csütörtök 13:46 | három éve frissítve

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) összegezte a nyár elejétől szezon végéig tartó razziák és élelmiszerösszetételi vizsgálatainak eredményét. A hivatal szakemberei, országos akciók során több mint 4500 létesítményt és 15.000 hazai, illetve külföldi élelmiszert vettek górcső alá.

Lezárult az idei nyár szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés – írja a NÉBIH. A július 1-jétől augusztus 20-ig tartó országos akció során az élelmiszerlánc-biztonsági szakemberek több mint 4500 létesítményt és 15.000 hazai és külföldi élelmiszertételt vizsgáltak.

Az egységek ellenőrzésekor 163 alkalommal figyelmeztetést, 348 esetben, összesen 22.120.622 Ft értékben bírságot szabtak ki az ellenőrök, 85 vállalkozásnak pedig a tevékenységét is felfüggesztették. Az ellenőrzött élelmiszertételek 5,3%-át, 12,5 tonna élelmiszert kellett kivonni a forgalomból.

Az országosan összehangolt, a teljes élelmiszerláncra kiterjedő ellenőrzéseket a Nébih irányításával a megyei kormányhivatalok járási hivatalainak szakemberei és a hivatal munkatársai végezték. A szakemberek a turisztikai szempontból frekventált helyeken működő kereskedelmi és vendéglátó létesítményeket, mozgóboltokat, büfékocsik és mozgó vendéglátók tevékenységét, továbbá a fagylalt előállítását és forgalmazását, valamint az ifjúsági és gyermek táborok étkeztetését ellenőrizték. Emellett 15.165 hazai és külföldi élelmiszertételt vontak vizsgálat alá. Egyes előkészített (fűszerezett, pácolt) hústermékekből, valamint fagylaltokból mintavételre is sor került laboratóriumi vizsgálat céljából.

A Nébih laboratóriumaiba 170 élelmiszerminta (29 fűszerezett, pácolt előkészített hústermék és 141 fagylalt) érkezett. A hústermékek vizsgálatakor 1 esetben találtak kifogásolt tételt a szakemberek: szalmonella baktérium jelenlétét mutatták ki. A fagylaltminták közül 9 terméknél enterobaktériumok magas csíraszámú jelenléte, míg 6 készítménynél a felhasznált színezékekkel kapcsolatos problémák miatt kellett intézkedni. A kifogásolt termékeknél minden esetben hatósági intézkedés indult.

Rovatok