Index Vakbarát Hírportál

Új református templomot avattak Nyíregyházán

2020. szeptember 13., vasárnap 18:38

Keresztény kultúránkat változatlanul olyan erőforrásnak tartjuk, amely megtartja nemzetünket, alapja szabadságunknak és egyben megújulásunk forrása is – jelentette ki a pénzügyminiszter, amikor átadták és felszentelték az örökösföldi református templomot Nyíregyházán. Varga Mihály azt mondta: a kormány természetes szövetségesként tekint az egyházakra, amelyek jelentős szerepet vállalnak Magyarország szellemi és lelki megújulásában.

A pénzügyminiszter szerint a ma Európájában külön értéke van a keresztény hitnek, annak a gondolatnak, hogy az emberek és nemzetek szabadsága nem elválasztható, ahogy a keresztény hit és életforma szerepe sem vonható kétségbe a társadalom életében és jövőjében. Úgy fogalmazott: Európa országai a kereszténységnek köszönhetik, amit az elmúlt évszázadokban elértek, Magyarország kormányának ezért az a feladata, hogy politikájában megjelenítse és a nemzetközi fórumokon is képviselje ezeket az értékeket. Emlékeztetett, hogy a kormányzat támogatásával az elmúlt években több ezer egyházi, közösségi program valósulhatott meg.

Az ünnepségen felszólalt Szabó Tünde sportért felelős államtitkár, a térség fideszes országgyűlési képviselője és Kovács Ferenc polgármester, igét hirdetett Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke, és köszöntőt mondott Gaál Sándor, az egyházközség esperes-lelkipásztora. A püspök bejelentette, hogy az egyházkerület tanácsának döntése alapján 2021 januárjában megalakul a Nyíregyháza-Örökösföldi Református Egyházközség.

Az új templom megépítését a helyi református közösség kezdeményezte. A 700 millió forintos beruházást a Magyarországi Református Egyház Zsinata mellett a kormány 450 millió forinttal támogatta. Az új református templomból, a gyülekezeti házból és a parókiából álló épületegyüttest Kulcsár Attila Ybl-díjas építész tervezte.

Rovatok