Index Vakbarát Hírportál

Péntektől 15 ezer forintra is büntethetik azokat, akik maszk nélkül mennek szórakozni Budapesten

2020. szeptember 14., hétfő 18:37

Akár 15 ezer forintos helyszíni bírsággal is sújthatják Budapesten azokat, akik nem hordanak maszkot zárt helyiségekben. Karácsony Gergely erről szóló javaslatát egyhangúlag támogatta a Fővárosi Közgyűlés a főpolgármester által összehívott hétfői rendkívüli ülésen.

A rendelet várhatóan szeptember 18-án pénteken lép hatályba, és azt jelenti, hogy a mozikban, a színházakban, a hangversenyeken és a cirkuszi előadásokon, a hasonló intézmények zárt tereiben, illetve a társasházi közgyűléseken is kötelező lesz az orrot és szájat eltakaró maszkot vagy kendőt használni. 

Azokon kívül, akik a fentebb felsorolt helyeken nem megfelelően vagy egyáltalán nem viselnek maszkot, büntetik a zárt helyiségek tulajdonosait is. Ők 50 ezer forintig terjedő bírságot kaphatnak. 

A közigazgatási bírságot Budapest főjegyzője, a helyszíni bírságokat pedig a közterület-felügyelet munkatársai szabhatják ki.

Szeptember 9-től a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) már szigorított, nyolcezer forintos helyszíni pótdíjat szabhatnak ki azokra az utasokra, akik a tömegközlekedési járatokon nem vagy csak félig szabályosan takarják el az arcukat. Azaz a bírság kiszabása mellett azokat is kizárhatják az utazásból, akiken ugyan van maszk, de mondjuk az orruk kilóg belőle. A közlekedési eszközökön maszkkal, sállal, vagy kendővel eltakart arccal lehet utazni. A BKK ellenőrei és a Fővárosi Önkormányzat Rendészeti Igazgatóságának munkatársai megnövelt létszámmal ellenőrzik, hogy az utasok betartják-e a kötelező maszkviselésről szóló szabályokat.

Rovatok