Index Vakbarát Hírportál

Szentendréig megy majd a csepeli HÉV

2020. szeptember 14., hétfő 08:56

Megújul és meghosszabbodik a csepeli HÉV – jelentette be Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára az M1 csatorna hétfő reggeli műsorában.

A csepeli HÉV a csepeliek szívügye, ez az a köldökzsinór, amely összeköti Csepelt a belvárossal – fogalmazott Németh Szilárd. A vonal most meghosszabbodik, Szentendréig vagy Ráckevéig is el lehet majd jutni átszállás nélkül, míg most Szentendréről Csepelig négy BKV- és egy átszállójegy szükséges. Ha elkészül a vonal, erre az útra egyetlen jegy is elegendő lesz. A teljes fejlesztés 2024–25 körül érhet véget.

Németh Szilárd kiemelte: nem csak a sínek, az infrastruktúra újul meg, új utastájékoztatási rendszer jön létre, és az 1964 óta futó szerelvényeket is lecserélik. És nem csupán meghosszabbítják a vonalat, sokkal több ember kapcsolódhat majd be ebbe a közlekedési formába, és a szakemberek szerint akár 4-5-szörösére is növekedhet az utasforgalom.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára kérdésre válaszolva azt is elmondta, hogy a koronavírus-járvány elleni védekezés során a második hullámban is ugyanazokat a feladatokat végzik a katonák, mint korábban. Ők fertőtlenítik az idősotthonokat, részt vesznek a határzárban, a humanitárius korridorokat is biztosítják. Továbbá a kórházparancsnoki feladatok ellátásában is részt vesznek, és készen állnak a létfontosságú magyar vállalatok működésében való közreműködésre is – fejtette ki az államtitkár.

Rovatok