Index Vakbarát Hírportál

Magyar Államkincstár: Budapestnek 135 milliárd forintja van állampapírokban

2020. szeptember 14., hétfő 15:41

Budapest főváros önkormányzata 134,98 milliárd forintnyi értékű állampapírral rendelkezik, nettó készpénzállományának összege pedig több mint 27,8 milliárd forint – közölte a Magyar Államkincstár az MTI-vel. Az államkincstár jelezte, Budapest főváros önkormányzata, mint adatszolgáltató, július 20-án nyújtotta be a Magyar Államkincstár rendszerébe a 2020. II. negyedéves időközi mérlegjelentést.

A MÁK azután szólalt meg, hogy Orbán Viktor kormányfő szombaton az M1-nek adott interjújában arról beszélt, Budapesten külön segítséget kell adni a taxisoknak, vendéglátósoknak, szállodásoknak, általában az idegenforgalmi szektorban dolgozóknak. A miniszterelnök jó hírnek nevezte, hogy a fővárosnak van több mint százmilliárd forintnyi szabad pénzeszköze, amit fel tud használni erre a célra. 

Karácsony Gergely főpolgármester ezt már pénteken és vasárnap újra cáfolta egy Facebook-posztban, azt állítva, a fővárosnak nincs pénze arra, hogy átvegye a kormány feladatait. „Nincs szabad 100 milliárdunk, 150 milliárdos mínuszban vagyunk” – írta a politikus. Hozzáfűzte, a járvány és gazdasági visszaesés hatásain túl, ebben tetemes részt tesznek ki a kormányzati megszorítások. A főpolgármester azt javasolta, „az EU helyreállítási alap csillagászati összegeinek felét a kormány adja tovább lakosságarányosan az önkormányzatoknak, akik – pártállástól függetlenül – sokkal hasznosabban fogják ezt felhasználni, mint a kormány”.

Rovatok