Index Vakbarát Hírportál

Feljelentést tesz a Velencei-tó beépítése miatt az LMP

2020. szeptember 14., hétfő 11:51

A zöldpárt a Velencei-tó beépítésével járó természetkárosítást szeretné megakadályozni, amit másfél héttel ezelőtt feltárt az Index is.

Szeptember elején hosszú cikkben mutattuk be, hogy a Velencei-tónál komoly konfliktus alakult ki az egyik helyi civil szerveződés és Gárdony fideszes polgármestere között, az ügy pedig országos botránnyá nőtte ki magát az elmúlt két hónapban.

A probléma forrása, hogy a helyi építési szabályzat módosításával (ezt már meg is szavazta a Tóth István vezette Gárdony-Agárd önkormányzat) lehetőség nyílik arra, hogy a Velencei-tó körüli, közvetlenül part menti zöldfelületek 30 százalékát beépíthessék. Akár 10 méter magas épületekkel.

Mindezt a sokak által látogatott, népszerű helyi szabadstrandok területének rovására (például Napsugár, Park, Sirály strand). A civilek a zöldfelületeket és a közösségi érdeket védenék, miközben az önkormányzat oldalán leginkább az önös vállalkozói és üzleti érdekeket látják. A gárdonyi önkormányzat azzal indokolja a döntést, hogy „ők csak” mosdókat szeretnének építeni a strandokra.

Ezt követően az LMP újonnan megválasztott társelnöke, Schmuck Erzsébet, akivel két hete készítettünk interjút, bejelentette, feljelentést tesz az ügyben.

A Velencei-tó természetes környezetének megóvása érdekében feljelentést teszek ismeretlen tettes ellen a Büntető törvénykönyvbe ütköző természetkárosítás kísérletének bűntette miatt

– jelentette ki Facebook-oldalán tartott online sajtótájékoztatóján Schmuck Erzsébet.

A zöldpárt politikusának legfőbb érvei és kifogásai a Velencei-tó beépítésével szemben:

Rovatok