Index Vakbarát Hírportál

Elérhetőbb lenne a CT és az MR a Budapestieknek

2020. szeptember 15., kedd 06:35 | három éve frissítve

Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere még a választási programjában ígérte azt, hogy prioritás a fővárosban élők egészségének a javítása. Vélhetően erre tesz kísérletet azzal az október elsején induló intézkedéssel, amelytől a CT- és MR-várólisták csökkenését várja.

A főváros és a kormány között született megállapodás alapján ugyanis a központi költségvetés

öt év alatt ötvenmilliárd forint pluszforrást biztosít a főváros számára az Egészséges Budapestért Program (EBP) tervezett keretén felül.

A 2020. évi forrásfelhasználásról szóló határozatban foglaltak szerint a fenti keretből az EBP így részesül : 

Az Egészséges Budapestért Program (EBP) célja, hogy a jelenlegi akár többhetes diagnosztikai várólista 10 naposra csökkenjen. Ezért a kormány és a főváros közös döntése alapján azt várják el az ellátórendszertől, hogy hét napon belül megvizsgálják a szakorvosi beutalóval és daganatgyanúval hozzájuk fordulókat, illetve három napon belül leletet kapjanak a betegek. A tervezet szerint a főváros kerületenként egy-egy állami és privát szolgáltatóval szerződne, a hangsúly a bérkifizetéseken és szolgáltatásvásárláson lenne.

Az ellátórendszerben van elég készülék és szakember, de az egészségpénztár a jelenleginél nem tud több diagnosztikát finanszírozni. Azért finanszíroz szolgáltatást a főváros, mert azt reméli, hogy ha több pénz jut az ellátórendszerbe, több leletet is ki tudnak állítani, több embernek adnak esélyt a gyógyulásra

 – mondta a korábban az Indexnek Havasi Gábor fővárosi egészségügyi tanácsnok.  

Az intézmények szolgáltatásait a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) jelentése szerint a fővárosi vezetés jóváhagyása után, a Magyar Államkincstár (MÁK) rendszerén számolnák el.

Rovatok