Index Vakbarát Hírportál

A veresegyházi Medveotthon lesz az új Színművészeti?

2020. szeptember 15., kedd 18:31

A leváltott igazgató arra készül, hogy bevackolja magát. Politikai üldöztetésről beszél, és nem akarja átadni az új vezetésnek az állatkert kulcsait.

A veresegyházi Medveotthon vezetőjével megbízatásának lejárta előtt 15 nappal közölte e-mail-ben az önkormányzat, hogy nem hosszabbítja meg a szerződését. Úgy tudni, szerda reggeltől az önkormányzat veszi át az állatkert vezetését. „Egy állatmenhelyből az ország negyedik leglátogatottabb állatkertjét hoztuk itt létre, amely – míg minden más állatkert állami támogatásra szorul – 100-150 millió forint tiszta profitot termel a településnek évente” – mesélte az Indexnek Kuli Bálint (ma még) igazgató, aki értetlenül áll a hír előtt.

Különösen azért, mert szerinte a városnak nincsen hatósági engedélye a fokozottan védett állatok tartására, tehát jogilag nem is viheti tovább a Medveotthont működtetőként.

Ez kicsit olyan most, mintha azt kérnék tőlem, hogy egy jogosítvány nélküli embernek adjam át egy autó vezetését

– érzékeltette a helyzetet az igazgató.

Felszólított az önkormányzat, hogy 16-án szerda reggel 8 órakor adjam át a vezetést, de a szakmai aggályaim miatt felvettem a kapcsolatot az illetékes kormányhivatallal, és a segítségüket kértem

– vázolta a helyzetet Kuli, aki úgy látja, politikai okokból köszönnek el tőle most. Érzése szerint a függetlenként, de baloldali támogatással nyert polgármester nem nézte jó szemmel, hogy ő a kormánnyal egyeztetett fejlesztési támogatásokról.

Természetesen megkerestük Pásztor Béla polgármestert is, aki az Indexnek elmondta: a veresegyházi Medveotthon Kft.-vel az állatok etetésére, gondozására, egészségügyi ellátására kötött

szerződés a mai nappal lejár, amit nem kívánnak meghosszabbítani.

Nincs engedély, de már intézik

Indoklást nem kaptunk, de Pásztor elmondása szerint Kuli Bálint fél éve tudja már, hogy ez fog történni. Az állatkert fenntartását pedig holnaptól az önkormányzat saját szervezete, a Gazdasági Műszaki Ellátó Szervezet végzi, mely augusztus 13-án benyújtotta már kérelmét a Pest Megyei Kormányhivatalhoz a szükséges engedélyek ügyében.

Galamb István, a kormányhivatal osztályvezetője és a társhatóságok képviselői már megtekintették a Medveotthont, és semmilyen kifogást nem emeltek. Jelenleg várjuk az engedély megérkezését

– tette hozzá a polgármester.

A veresegyházi Medveotthon

A 22 éve működő veresegyházi Medveotthon az egyetlen ilyen profilú létesítmény a közép-európai régióban. Több mint harminc medvének ad otthont (a mosómedvéket és az ormányos medvéket is beleértve), éves szinten 200 ezer látogatója van. Az állatkertben farkasok és rénszarvasok is élnek, és a madárvilág is sokszínű az öt és fél hektárnyi területen.

Így nem adják a macikat

Kuli Bálint az Indexnek leszögezte: ebben a rendezetlen helyzetben, amelyben az önkormányzatnak nincsen működési és tartási engedélye, holnap

BIZTOSAN nem ad át semmit az önkormányzatnak.

Hiába is jönnek reggel a dokumentációkért és a kulcsokért, Kuli és kollégái ugyanis birtokvédelmet kértek egy semleges, dunakeszi jegyzőtől, és a sajtót, illetve a rendőrséget is kihívták a helyszínre. 

Mi reggel hét órára ott leszünk, ellátjuk az állatokat, amikor pedig nyolckor megjelennek majd az önkormányzat emberei, nem adjuk át az állatkertet nekik! Nem engedjük, hogy politikai játszótérré tegye a polgármester a Medveotthont!

– nyomatékosította terveit az Indexnek az igazgató. Kérdésünkre, hogy Pásztor Béla polgármester személyes érkezésére is számít-e, annyit mondott: 

Ha megtudja, hogy nem adjuk át az otthont, biztos megjelenik majd.

(Borítókép: A Mel nevű európai barnamedve fürdik a veresegyházi Medveotthonban 2014. szeptember 6-án. Fotó: Máthé Zoltán / MTI)

Rovatok