Index Vakbarát Hírportál

Éjjel-nappal a neten lógunk

2020. szeptember 16., szerda 16:06

A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) szerdán publikált piackutatása szerint a 14 éves és idősebb népesség háromnegyedének van okostelefonja, hattizedének mobilinternet-előfizetéssel. Mobiltelefonnal a teljes népesség háromnegyede internetezik, ami jócskán meghaladja a mobilinternet-előfizetők számát, mert vannak, akik csak wifivel csatlakoznak a világhálóra.

Az idősebbek is szörfölnek

Az ötvenes korcsoportnak nagyjából csak harminc százaléka nem szokott netezni a okostelefonról. A hatvanasoknál ez az arány nagyjából 50 százalék, hetven év felett pedig körülbelül 60 százalék.

Az NMHH MTI-nek küldött tájékoztatása szerint a telefonjukon wifivel internetezők 60 százalékánál, a mobilinternet-előfizetéssel rendelkezők felénél mindig be van kapcsolva a wifis, illetve mobilnetes adatkapcsolat. Az utóbbi arány függ az előfizetett adatcsomagok nagyságától: az 1 GigaByte-os adatkeret alatt csak egyharmaduk, a 10 GigaByte feletti vagy korlátlan mobilnettel rendelkezőknek pedig négyötöde van fenn folyamatosan a neten.

A beszámoló kitért arra is, hogy minden negyedik mobilnet-előfizető hotspotként is használja készülékét.

Közösségi oldalak, cset, videomegosztók

Az okostelefonon internetezőknek nagyjából 90 százaléka szokott közösségi oldalakat nézni és keresőket használni, közel 80 százalékuk e-mailezik, 70 százalékuk csetel és nagyjából 60 százalékuk néz videót és időjárást-jelentést.

Az okostelefonos népesség háromnegyedének 4G-s a készüléke, bő négytizednek védi a készülékét ujjlenyomat-leolvasó, és további egyötödnek van a szintén a biztonságot szolgáló arcfelismerésen alapuló billentyűzetfeloldása.

(Borítókép: Képünk illusztráció! Fotó: Robert Nickelsberg / Getty Images Hungary)

Rovatok