Index Vakbarát Hírportál

A vagyonunkra kíváncsi az Európai Unió

2020. szeptember 16., szerda 15:40

Magyarország immár harmadszor vesz részt abban a háromévente elvégzett európai kutatásban, amelynek célja a háztartások életkörülményeinek feltárása. Az euróövezeti tagállamokban kötelező felmérést az Európai Központi Bank (EKB) koordinálja, ehhez csatlakozott hat évvel ezelőtt önkéntesen Magyarország. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) megbízásából idén is a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) végzi a kutatást – adta hírül az MTI.

Az Európa-szinten Miből élünk? néven végzett felmérés a háztartások tulajdonában lévő reáleszközöket (például ingatlanok, ingóságok, járművek, értéktárgyak, vállalkozások) és pénzügyi eszközöket (bankszámlák, megtakarítások, befektetések, nyugdíj célú előtakarékosság) méri fel. A résztvevők számára önkéntes és anonim kutatás kitér a háztartások kötelezettségeire (adósság, hitelek és egyéb kölcsönök) is.

A felmérés elsődleges célja, hogy európai szinten összehasonlítható adatok álljanak rendelkezésre a háztartások vagyoni helyzetéről. A kutatás legfontosabb törekvése, hogy olyan elemzések készüljenek, amelyek alapvetően hozzájárulnak a hatékony nemzeti, valamint az európai szintű gazdaságpolitikai döntések meghozatalához

– fejtette ki Vukovich Gabriella, a KSH elnöke.

A hivatal szeptember közepéig postán értesíti a véletlenszerűen kiválasztott 15 ezer résztvevőt, akik az ország 345 településén élnek. A többi európai országhoz hasonlóan a felmérés szeptember 15-től december 31-ig tart, a kérdőíveket online szeptember 15. és november 30. között lehet kitölteni. Október eleje és december vége között kérdezőbiztosok keresik fel – az egészség és járványügyi előírások betartásával – azokat a háztartásokat, amelyek nem élnek az online kitöltés lehetőségével. Az adatfelvétel 20-40 percet vesz igénybe. Az adatokat az EKB összesíti, és előreláthatólag 2022-ben a KSH és az MNB is közli az adatokból levont következtetéseit.

Rovatok