Index Vakbarát Hírportál

Háromszáz zsák szemetet szedtek ki önkéntesek a Tiszából és a Bodrogból

2020. szeptember 16., szerda 13:07 | három éve frissítve

Az immár nyolc éve rendszeresen megtartott tiszai hajós hulladékgyűjtő versenyeknek és az év közbeni akcióknak köszönhetően összesen 90 tonna szennyező anyagot sikerült összegyűjteni a Tisza árteréből és a Bodrogból. A legutóbbi versenyen hat tonna szemét gyűlt össze. Háromszáz zsákot töltött meg a hulladék.

Évről évre hatalmas mennyiségű hulladék érkezik Ukrajna felől az Ung és a Latorca folyóból. Erre a szennyezésre reagáltak a helyiek akként, hogy évről évre gyűjtést szerveznek egy verseny keretében, és a hulladékból hajókat építenek, de a szemét jelentős részét újrahasznosítják.

2013-ban 4 PET-hajóval elrajtolt az I. PET Flotta, ebből nőtte ki magát a verseny. A magukat PET-kalózoknak nevező önkéntesek az ártéri erdőszakaszokat is tisztítják.

A szervezők nem álltak itt meg, létrehoztak egy zöld inkubátort, a természetfilm.hu-t és környezettudatossággal, környezetvédelmi oktatással és filmekkel érzékenyítik az érdeklődőket, illetve évente megszervezik a nagy érdeklődésre számító PET Kupát.

Az idei A Bodrogi PET Kupát az ÖKOsaBB elnevezésű csapat nyerte, a második egy veteránokból álló baráti csapat, a PETúnia lett – akik az egy főre jutó hulladékmennyiség összegyűjtéséért járó díjat is elnyerték. A harmadik helyet pedig az olaszliszkai önkormányzat Liszka Gálya – Húzzuk együtt! gárdája szerezte meg.

Az eddigi gyakorlatnak megfelelően az összegyűjtött hulladékmennyiség legalább felét újrahasznosítják majd. Ha valaki versenyen kívül is gyűjtene, számára zsákokat biztosítanak, a zsákok felvételi és leadási pontjai a PET Kupa weboldalán, a www.petkupa.hu-n találhatóak meg.

Jó érzés látni, hogy egy egyszerű beszélgetésből milyen csodálatos dolgok nőhetnek ki. Tisztelgünk mindazok előtt, akik szabadidejükből, erejükből és pénzükből nem keveset áldoztak azért, hogy szeretett folyónk, a Tisza tisztább legyen. Örülök, hogy közéjük tartozom. Ja, és köszi Tibi, hogy elmondtad, Pici bácsi milyen hajót épített. Ami biztos, hogy most már mindannyian gazdagabbak vagyunk egy PET Kupával.

– állítja az ötletgazda, Molnár Attila Dávid, PET Admirális.

Rovatok