Index Vakbarát Hírportál

Szijjártó Péter: Magyarország támogatja az Egyesült Államok közel-keleti politikáját

2020. szeptember 16., szerda 07:19

Magyarország támogatni fogja az Egyesült Államok közel-keleti politikáját az Európai Unióban – közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a közösségi oldalán azt követően, hogy kedden Washingtonban találkozott Jared Kushnerrel, Donald Trump amerikai elnök vejével és főtanácsadójával, aki jelentős szerepet játszott az új közel-keleti békemegállapodás kidolgozásában.

Szijjártó Péter, aki Washingtonban egyedüli EU-s külügyminiszterként vett részt az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, illetve Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniáján, a Facebook-oldalán számolt be a Jared Kushnerrel tartott fehér házi találkozójáról.

Biztosítottam Magyarország további támogatásáról, és elmondtam neki, hogy a jövőben számíthat arra, hogy Magyarország támogatja az Egyesült Államok Közel-Kelet-politikáját az Európai Unióban

– írta bejegyzésében. A külgazdasági miniszter utolsó washingtoni tárgyalásainak egyikén Dan Brouillette energiaügyi miniszterrel folytatott megbeszélést. Ezzel kapcsolatban Facebook-oldalán felidézte: 

Új helyzet áll elő jövő év elejétől Magyarország gázellátásában. A horvátországi LNG-terminál megépítésével megnyílik a cseppfolyósított gáz piaca hazánk számára. Éves gázfogyasztásunk 10 százalékát az LNG-terminálon keresztül fogjuk fedezni, ráadásul most először rendelkezünk olyan hosszú távú gázvásárlási szerződéssel, amelyet nem orosz céggel kötöttünk

– írta. Szijjártó Péter közlése szerint a Shell 250 millió köbméter gázt szállít majd az országba évente a következő hat esztendőben.

Magyarország pedig hét szomszédja közül hattal már összekötötte gázvezeték-hálózatát, már csak a Szlovéniával való összeköttetést kell megteremteni. Energiakérdésekről a miniszter egy korábbi bejegyzésében azt mondta, Washingtonban elismerésüket fejezték ki, hogy Magyarország megállapodott a Shell céggel egy hosszú távú gázvásárlási konstrukcióról. Szijjártó Péter szerint Magyarország számára kiemelt fontosságú, hogy minél több forrásból és minél több útvonalon tudjon földgázt beszerezni.

Rovatok