Index Vakbarát Hírportál

Kiterjesztik a távgyógykezelést Magyarországon

2020. szeptember 17., csütörtök 12:15

Az eddiginél sokkal többféle kezelést végezhetnek mától az orvosok telefonon vagy internetes kapcsolaton keresztül. Ezzel együtt véglegessé válik a telefonos gyógyszerfelírás lehetősége, vagyis azzal a pandémiás időszak után is élhetnek majd a betegek. 

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere hivatalos közösségi oldalán jelentette be: 

A telemedicina, vagyis a telefonon keresztül történő gyógyszerfelírás lehetőségét véglegesen megtartjuk. Tegnap este aláírtam azt a rendeletet, amelynek értelmében a rendkívül sikeres és népszerű gyakorlat a továbbiakban is elérhető marad.

A hvg.hu úgy tudja, hogy a távgyógyítást is elszámolják az orvosoknak, annak technikai feltételeiről pedig az intézményeknek kell gondoskodniuk. 

A szükséges infokommunikációs eszközt, illetve az adott ellátáshoz szükséges orvostechnikai eszközöket, az ellátásra vonatkozó eljárásrendet és betegtájékoztatót az egészségügyi szolgáltatónak kell biztosítania.

A portál utánajárt, hogy ez mi mindent jelent a széles sávú internetkapcsolattól kezdve az adatbiztonságon át egészen a videókapcsolathoz szükséges felszerelésig. A jogszabály alapján egészségügyi szolgáltatónak számít a vállalkozó háziorvos is.

A rendelet eddig csak azt tette lehetővé, hogy az orvos diagnózist és terápiás javaslatot adjon anélkül, hogy személyesen találkozna a beteggel. Ezentúl viszont, „ha az ellátás sajátosságai és orvosszakmai megítélése lehetővé teszik”,

Az orvosoknak elszámolják, ha személyes találkozás nélkül EEG- vagy EKG-vizsgálatot végeznek telemetriával, vastagbélszűrés során telepatológiával mintát küldenek vagy értékelnek, dokumentált pszichiátriai tanácsadást nyújtanak telefonon.

Rovatok