Index Vakbarát Hírportál

Teljes táppénzt kér minden pedagógusnak az LMP

2020. szeptember 17., csütörtök 17:38

Az LMP elvárja, hogy a kormány törvényileg szabályozza, hogy a pedagógusok és a nevelést, oktatást közvetlenül segítő munkatársak is megkapják a százszázalékos táppénzt koronavírus-megbetegedés és karanténba kerülés esetén – olvasható a párt közleményében.

A jelenlegi szabályozás szerint akkor jár teljes összegű táppénz, illetve állami kártérítés a munkavállalónak, ha bizonyíthatóan foglalkozás gyakorlása során történik a megbetegedés, vagy járványügyi intézkedés miatt hatósági karantént rendelnek el. A zöld párt szerint az illetékes hatóságok lassú intézkedései miatt sorozatosan fordulnak elő olyan esetek, hogy a bizonyítottan fertőzött személy kivételével a dolgozók továbbra is bejárnak az épületbe, a munkatársak tájékoztatása és érdemi intézkedések pedig csak egy-két héttel a fertőzés megjelenése után történnek.

Ungár Péter szerint a szociális ágazat valóban erőn felül teljesít az idén, azonban a kormány az elmúlt évek után a járvány alatt is magára hagyta a szektort. Az, hogy az ellátás még nem omlott össze, csak az ott dolgozók áldozatos munkájának köszönhető, akiket azonban továbbra is levegőnek néznek, és még az egészségügyi dolgozóknak járó egyszeri bérkiegészítést sem hajlandók megadni nekik. Az ágazat súlyos forráshiánnyal küzd, az intézmények állapota leromlott, az egyre súlyosabb munkaerőhiány pedig már összeomlással fenyeget – közölte a zöld párti politikus.

A kormány egyrészt sikerpropagandát folytat az elmúlt évek bérfejlesztéséről, másrészt megpróbál minden felelősséget elhárítani magától, és mindenért a fővárost hibáztatja. Azonban addig, amíg előfordulhat, hogy húsz-harminc ledolgozott év után valaki kétszázezer forintot keres, ott nem eredmények, hanem feladatok állnak egy kormány előtt. Emiatt az LMP szerint a kormánynak növelnie kell a szektorra fordított költségvetési forrásokat, és mielőbb jelentős béremelést kell adnia a dolgozóknak.

A párt közben folytatja aláírásgyűjtését az élelmiszerekre vonatkozó ötszázalékos áfa mellett.

Rovatok