Index Vakbarát Hírportál

Kényszergyógykezelésre ítélték a gyilkost, aki azt hitte, az ördög beszél a feleségéből

2020. szeptember 17., csütörtök 13:31

Jogerősen kényszergyógykezelésre ítélte a Budapest Környéki Törvényszék azt a férfit, aki brutálisan megölte feleségét, mert azt hitte, az ördög beszél hozzá.

Az eljárás adatai szerint a vádlott tíz éve bipoláris affektív zavarban szenvedett, de gyógyszereit rendszertelenül szedte, kontrollra alig járt. Állapota tavaly szeptembertől rohamosan romlott, kezelőorvosa munkaképtelennek nyilvánította. Utoljára 2019. november 7-én járt a rendelőben felesége kíséretében, majd hazatérve több gyógyszert is bevett.

Másnap felébredve rárontott feleségére, mert úgy érezte, hogy az asszony korlátok közé szorítja. Szólt a feleségéhez, aki válaszolt is neki, ám a férfi szerint az ördög beszélt hozzá. Emiatt magához vett egy kést, amivel többször megszúrta, majd különböző módon bántalmazta a nőt, akinek az ágyát is megpróbálta felgyújtani.

Mindezek után autóval az érdi rendőrkapitányságra hajtott, ahol bejelentette, hogy megölte a feleségét. 

Az ügyészség különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt emelt vádat az ügyben. Az együttes igazságügyi elmeorvos-szakértői és pszichológusi vélemény alapján azonban a bíróság megállapította, hogy a vádlott tette elkövetésekor olyan kóros elmeállapotban volt, ami miatt képtelen volt felismerni cselekedete következményeit. Emiatt felmentették az emberölési vád alól. Mivel azonban a betegségéből adódóan a vádlott esetében fennáll a bűnismétlés veszélye, elrendelték a férfi kényszergyógykezelését.

Az ítéletet valamennyi fél tudomásul vette, így az jogerőssé vált.

Rovatok