Index Vakbarát Hírportál

Koronavírus miatt leáll az Operaház, minden próbát és több előadást is lemondtak

2020. szeptember 17., csütörtök 10:54 | aznap frissítve

Újabb művész lett koronavírusos a Magyar Állami Operaházban. Az Indexnek a teátrum azt írta, hogy a táncos a tesztelés előtt csaknem egy hétig házi karanténban tartózkodott, és amint értesült a pozitív eredményről, a Magyar Nemzeti Balett elrendelte az együttesbéli összes kontaktja – több mint 80 művész – házi karanténját, a próbákat pedig felfüggesztette. A táncosok házi karanténban várták meg két egymást követő teszt eredményét, és csak két negatív teszt birtokában folytathatták a próbákat múlt szerda után.

Az Operaház közleményt is adott a kialakult helyzetről. Eszerint a döntésük azután vált szükségessé, hogy a lehetséges maximális egészségügyi óvintézkedések ellenére

az elmúlt napokban a csoportos művészeti társulatai közül az Opera Kórusban és a Magyar Nemzeti Balettben szórványos, az előadások motorjaként működő Opera Zenekarban viszont sorozatos megbetegedések tapasztalhatók, és a vírus immár az énekes szólistákat is elérte.

Az Országos Mentőszolgálattal történő egyeztetés révén a következő nehéz időszakban

az Opera művészei és munkatársai láthatják el a Közép-Magyarországi Régió hatósági tesztműveleteinek adminisztratív feladatait, segíthetik operátorként és adatrögzítőként az egészségügyi szakszemélyzet munkáját.

Két tervezett előadást még megtartanak, a szeptember 19-re meghirdetett Bach-születésnapot, és a szeptember 22-re tervezett Benyovszky Móric, avagy a kamcsatkai száműzöttek című operaestet. A leállás idejére hétvégente ingyenes, zongorával kísért online áriaesteket osztanak meg Facebookon.  

Rovatok