Index Vakbarát Hírportál

Kiállítják az utolsó megmaradt magyar gyártású jobbkormányos tűzoltóautót

2020. szeptember 18., péntek 13:30

Idén 150 éve, 1870-ben alakult meg az újpesti tűzoltóság, akkor még önkéntes formában. A lánglovagok másfél évszázados múltja előtt tisztelegve

a IV. kerületi Szent László téri laktanya udvarán Európában is egyedülálló tűzoltóskanzent nyitott.

Hogy mitől olyan különleges, arra a kerületi tűzoltóparancsnok,  Béres Ferenc adta meg a választ. 

Sehol másutt nincs olyan, hogy kimondottan csak annak az országnak a tűzoltóautói vannak. Ezek az autók vagy raktárban voltak elzárva, vagy olyan garázsban álltak, ahol senki nem láthatta őket

Hogy mennyire időtálló és strapabíró járművekről van szó, azt jól jelzi, hogy egy gép kivételével mindegyiket fél nap alatt működőképes állapotba tudták hozni. Pedig olyan régi darabok vannak köztük, mint  az utolsó megmaradt hazai gyártású jobbkormányos tűzoltóautó és a  magyar gépgyártás hőskorának termékeit, amelyek a MÁVAG, a Csepel, a Rába és az Ikarus futószalagjairól gördültek le egykor.  Igazi kuriózum az a gőzfecskendő, amit a 19. század végén még lovakkal vontattak a tűzesetekhez, de mind a mai napig működőképes, sőt, egy tízemeletes panelház legfelső emeletéig is felér a vízsugara.

Az állandó kiállítás eredetileg idén márciusban nyitotta volna meg a kapuit, ám a terveket keresztülhúzta a koronavírus megjelenése. Mostantól viszont ingyenesen látogatható, csak előzetes bejelentkezést kérnek, mivel egy működő tűzoltólaktanya ad otthont a skanzennak.

(Borítókép: Az Újpesti Tűzoltó Skanzen a IV. kerületi Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság udvarán a megnyitó napján 2020. szeptember 18-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok