Index Vakbarát Hírportál

Személyenként háromszázezer forint csúszópénzt ígért a honosítási eljárás befolyásolásáért, másfél év börtönt kaphat

2020. szeptember 18., péntek 16:46 | aznap frissítve

A Fővárosi Törvényszék elsőfokú, nem jogerős ítéletével 1 év 6 hónap börtönbüntetésre, valamint 300 ezer forintnyi vagyonelkobzásra ítélt egy hivatali vesztegetés bűntettével vádolt férfit.

A törvényszék közleménye szerint a vádlott még 2016 márciusában egy budapesti buszmegállóban megszólította a XX. kerületi okmányiroda egyik dolgozóját, de összetévesztette őt egy másik, szintén ügyintézőként dolgozó hivatalnokkal.

A férfi az ügyintézőt azzal próbálta megvesztegetni, hogy az okmányirodában végzett eljárás során külföldi állampolgárok által benyújtott magyar útlevél igénylésekor például eltekint attól, hogy az igénylő nem beszéli a magyar nyelvet, illetve attól, hogy az igénylő személye nem egyezik meg az okmányigénylés során felhasznált honosítási okiraton szereplő adatokkal.

A vádlott a kormányhivatal ügyintézőjének személyenként háromszázezer forintot ígért azzal, hogy naponta öt-tíz, általa szervezett személy ügyeit kellene elintéznie. A hatósági ügyintéző a felkérést elutasította, pénz átadására sem került sor.

Rovatok