Index Vakbarát Hírportál

Csalétekkel a veszettség ellen

2020. szeptember 18., péntek 11:11

A vadon élő rókákat októberben is vakcinázzák veszettség ellen, az érintett térségekben erre az időszakra ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelnek el – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

Az immunizálás idején a vakcinatartalmú csalétkeket kisrepülőgépekről dobják le, ez a lakott, sűrűn beépített területeket nem érinti. A kezelt területek térképes, valamint megyei bontású tájékoztató jellegű listája a Nébih honlapján érhető el. Az ebzárlat és a legeltetési tilalom elrendeléséről, valamint az egyes területekre vonatkozó pontos időpontokról az illetékes járási állategészségügyi hivatal, illetve a települési önkormányzatok tájékoztatják a lakosságot, a külterületen pedig plakátok figyelmeztetik a kirándulókat.

A veszettség fő fenntartói a vörös rókák.

 A vakcinázási programra a betegség megelőzése miatt van szükség, a veszettség ugyanis egyaránt veszélyezteti a vadon élő és a házi emlősállatokat, illetve az emberre is veszélyes. A kutyák veszettség elleni védőoltása kötelező, a macskák esetében pedig ajánlott. Az immunizálási program eredményességét a Nébih ellenőrzi a kilőtt rókák laboratóriumi vizsgálatával.

Tapasztalataik szerint a vakcinázott területeken a rókák mintegy háromnegyede fogyasztotta el a csalétket, ennek köszönhetően ma már nagyon ritkán fordul elő a betegség az országban. 

Rovatok