Index Vakbarát Hírportál

Müller Cecília: fiatal egészséges emberek is vannak lélegeztetőgépen

2020. szeptember 23., szerda 15:14

Nem jellemző, de előfordul, hogy fiatal, egészséges embereknél is súlyos bajt okoz a koronavírus – közölte Müller Cecília az operatív törzs szerdai online sajtótájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos azt mondta, hogy jelenleg is van néhány alapbetegség nélküli fiatal beteg lélegeztetőgépen. Hozzátette, szerencsére ma már a gyógyulási esélyek jobbak, mint a tavaszi első hullám idején, mert az orvosok már többet tudnak a kórokozóról, és a hatékony terápiáról.

Müller Cecília szólt arról is, hogy a már nem hordott maszkot veszélyes hulladékként kell kezelni, de a lakosság által használt maszkok nem minősülnek veszélyes hulladéknak. Az országos tisztifőorvos szerint dupla falú zsákba bekötve, 48 órára el kell különíteni, majd ez után kidobható a kommunális szemétbe. Müller Cecília arra az újságírói kérdésre, hogy mennyire pontosak a prognózisok, amelyeket a nagyvárosok szennyvízvizsgálata alapján nyilvánosságra hoz a Nemzeti Népegészségügyi Központ, elmondta: ha a szennyvízben több tízszeres emelkedés van, annak van egy előzetes jósló értéke: hét-tíz nap múlva megemelkedik a területen a fertőzöttek száma.

A mérés idején már nem változtatható meg a helyzet, de megmutatja, hogy fel kell készülni az esetszámok növekedésre, tehát a lakosságnak ilyenkor még szigorúbban be kell tartania a szabályokat.

Müller Cecília elmondta, hogy a karantén 14 napról 10 napra csökkentésével a nemzetközi szabályozást követte az operatív törzs. Ennyi idő alatt már megállapítható, hogy a fertőzött, de tünetekkel nem rendelkező emberek már nem fertőznek tovább. 

A tisztifőorvos kérdésre az influenza elleni oltásokról is beszélt. Mint mondta, a vakcina várhatóan október második felében érkezik, ekkor juttatják majd el őket a háziorvosokhoz, és ezzel egy időben közlik majd, hogy az ingyenes oltás mikor és hogyan igényelhető.

Rovatok