Index Vakbarát Hírportál

Nincs gáz, marad a gáz Iványiéknál

2020. szeptember 24., csütörtök 17:46 | aznap frissítve

Iványi Gábor, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) alapítója ma tárgyalt a Nemzeti Közművek képviselőivel, akik biztosították a lelkészt, hogy tavaszig eltekintenek a gázelzárástól.

A Dankó utcában hetekig attól rettegtek, hogy a többmilliós közüzemi tartozás miatt elzárják a közüzemi szolgáltatást a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) otthonaiban. Mint azt az Index is megírta, ellenzéki parlamenti képviselők is felszólaltak Iványiék érdekében, felróva a kormánynak, hogy egy állami támogatás nélkül maradt, civil adományokból fenntartott közösséget ne lehetetlenítsen el ennél is jobban. 

Hajléktalanszálló, kórház, óvoda és lelkészképző főiskola is üzemel az Iványi Gábor vezette Magyar Evangéliumi Testvérközösség Dankó utcai bázisán, ahol a közművek munkatársai szeptemberben, legutóbb e hónap 18-án is megpróbálták elzárni a gázt.

Miután a felére csökkentették a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség iskoláinak állami támogatását, mélyszegénységben élő gyerekek sorsa került veszélybe – mondta nagyinterjúban az Indexnek a lelkész. 


Ma az intézmény előtt tartott sajtótájékoztatón Iványi Gábor lelkész bejelentette, a Nemzeti Közművek munkatársai biztosították őt, hogy áprilisig nem lesz lekapcsolva egyetlen közüzemi szolgáltatás sem. 

A MET patronolása alá tartozó otthonok majdnem 60 millió forint közüzemi tartozást halmoztak fel, ők azzal „védekeznek”, hogy 2011-től elestek az állami támogatástól, az állam minimum hatmilliárd forint támogatással tartozik a testvérközösségnek. Iványi Gábor hálálkodva jelentette be, hogy 15 millió forint magánadomány is érkezett, amit majd kizárólag a gázszámla befizetésére fordít a MET. 


A lelkész bizakodó, mert rövid időn belül nagyon sokan adakoztak. Elmondása szerint az MSZP és a DK is szervezett gyűjtést, Momentumosoktól is ígéretet kapott, mint ahogyan a Városházától is van egy ötmilliós ígérete. Megköszönte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetségének is a hatszázezer forintos támogatást. 

Kunhalmi Ágnes és Tóth Bertalan társelnökök a Klubrádió műsorában bejelentették, hogy az MSZP kiáll Iványi Gábor és a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség mellett, és a párt szolidaritási alapjából támogatást is nyújt a szegényeket felkaroló karitatív missziónak. 

(Borítókép: Iványi Gábor. Fotó: Trenka Attila / Index)

Rovatok